Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Osiguranje kvalitete rezultata ispitivanja vina u analitičkom laboratoriju

Renata Leder ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo, Zagreb, Hrvatska
Valentina Ščitnik ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Vukoja ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anita Boras ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Vladimira Petric ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo, Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mara Banović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 629 Kb

str. 146-154

preuzimanja: 887

citiraj


Sažetak

Osiguranje kvalitete temeljni je čimbenik u dobivanju pouzdanih, vjerodostojnih i ponovljivih rezultata analiza. Cilj rada je prikazati način kontrole kvalitete rezultata ispitivanja vina, a time i osposobljenost laboratorija, provedbom unutarnje i vanjske kontrole kvalitete za četiri odabrana parametra: relativna gustoća, alkoholna jakost, hlapljiva i ukupna kiselost. Unutarnja kontrola kvalitete provedena je primjenom kontrolnih karata za interni referentni materijal, a vanjska kontrola kvalitete sudjelovanjem u međulaboratorijskim usporedbenim ispitivanjima. Prikazane su vrijednosti statističke obrade rezultata laboratorija na osnovu kojih se procjenjuje uspješnost sudjelovanja laboratorija u međulaboratorijskim usporedbenim ispitivanjima. Na osnovu prikazanih rezultata može se zaključiti da je odabrani laboratorij u promatranom razdoblju uspješno provodio kontrolu kvalitete rezultata analitičkih metoda za sva četiri ispitivana parametra, budući da dobiveni rezultati referentnog materijala nisu prelazili zadane granične vrijednosti. Laboratorij je uspješno sudjelovao i u međulaboratorijskim usporedbenim ispitivanjima, što je potvrđeno dobivenim Z-vrijednostima koje su bile između -2,00 i +2,00 za sve ispitivane parametre. Primjenom predstavljenih postupaka kontrole postignuta je visoka kvaliteta rezultata ispitivanja.

Ključne riječi

analize vina; kontrolne karte; kvaliteta; međulaboratorijska usporedbena ispitivanja; osiguranje kvalitete; referentne metode

Hrčak ID:

197875

URI

https://hrcak.srce.hr/197875

Datum izdavanja:

20.12.2017.

Posjeta: 1.513 *