Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.21860/medflum2018_198206

Spontana HBsAg serokonverzija nakon dugogodišnje infekcije virusom hepatitisa B u pacijenta na kroničnoj hemodijalizi

Terezija Berlančić ; Faculty of Medicine, University Josip Juraj Strossmayer Osijek, Osijek
Lada Zibar ; Faculty of Medicine, University Josip Juraj Strossmayer Osijek, Osijek and Department for Nephrology, Internal Clinic University Hospital Centre Osijek, Osijek


Puni tekst: engleski pdf 917 Kb

str. 224-228

preuzimanja: 438

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj je prikazati neobičan spontani nestanak HBsAg nakon dugotrajne infekcije.
Prikaz slučaja: Dvadesetšestogodišnji muškarac započeo je kroničnu hemodijalizu (HD) 1994. godine zbog kroničnog glomerulonefritisa. Serološka analiza bila je pozitivna na infekciju virusom hepatitisa B (VHB). Tijekom sljedećih godina liječen je HD-om i njegovi su biljezi VHB ostali nepromijenjeni (HBsAg pozitivnost). Kada je antivirusna terapija postala dostupna, pacijent je odbio liječenje. HBsAg postao je 2006. negativan po prvi put u 12 godina, dok su anti-HBs i anti-HBc postali pozitivni, što bi upućivalo na to da je nakon prirodne infekcije razvio imunost. Do sada su sve ponovljene pretrage negativne za HBsAg. 2008. godine transplantiran mu je bubreg od mrtvog darovatelja i uvedena terapija imunosupresivima (IS). Tijekom liječenja IS-om, koja je u tijeku, bio je stabilan i bez HBV viremije (HBsAg negativno).
Zaključak: Još uvijek nije jasno kako se spontana HBsAg serokonverzija dogodila u našeg bolesnika nakon dugotrajne infekcije. Također je zanimljivo da su i 11 godina nakon serokonverzije njegovi biljezi VHB-a još uvijek nepromijenjeni (HBsAg negativnost) i pokazuju znakove preboljele infekcije VHB-om, unatoč devetogodišnjem IS-u zbog bubrežnog presađivanja. Moguće je da su njegove razine anti-HBs dovoljno visoke da ga zaštite i inhibiraju reaktivaciju VHB-a ili virus uopće nije prisutan u njegovim hepatocitima.

Ključne riječi

HbsAg, hemodijaliza, hepatitis B virus, imunosupresija, serokonverzija, transplantacija bubrega

Hrčak ID:

198206

URI

https://hrcak.srce.hr/198206

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.450 *