Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/pc.21.3-4.3
Produktivnost i kvaliteta ploda tradicionalnih sorti jabuka u intenzivnim sustavima uzgoja
Bernardica Milinović
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Predrag Vujević
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Dunja Halapija Kazija
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Tvrtko Jelačić
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Danijel Čiček
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Ante Biško
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U istraživanju su uspoređene tradicionalne ('Ovčji nos', 'Mašanka' i 'Zlatna zimska parmenka') s otpornim ('Topaz', 'Pinova®' i 'Querina-Florina') i komercijalnim sortama ('Gala Schnitzer Schniga®', 'Golden Delicious Reinders®', 'Idared') s ciljem bolje procjene potencijala i kvalitete plodova sorti te za implementaciju ekološki prihvatljivije proizvodnje pojedinih sorti jabuka u intenzivnom sustavu uzgoja. U usporedbi s komercijalnim sortama u istraživanju, otporne sorte 'Topaz' i 'Pinova' pokazale su komparativna svojstva s obzirom na produktivnost, dok je sorta 'Querina-Florina' imala značajno manju učinkovitost priroda. Od tradicionalnih sorti izdvaja se sorta 'Ovčji nos' čiji je prirod komparativan s nekim komercijalnim sortama. Kvaliteta ploda svih sorti u istraživanju bila je zadovoljavajuća s obzirom na veličinu ploda te sadržaj topljive suhe tvari
Ključne riječi
jabuke; tradicionalne sorte; otporne sorte; održivi uzgoj
Hrčak ID:
199793
URI
Datum izdavanja:
20.4.2018.
Posjeta: 2.156 *