Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/pc.21.3-4.3

Produktivnost i kvaliteta ploda tradicionalnih sorti jabuka u intenzivnim sustavima uzgoja

Bernardica Milinović ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Predrag Vujević ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Dunja Halapija Kazija ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Tvrtko Jelačić ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Danijel Čiček ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Ante Biško ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 736 Kb

str. 149-158

preuzimanja: 684

citiraj


Sažetak

U istraživanju su uspoređene tradicionalne ('Ovčji nos', 'Mašanka' i 'Zlatna zimska parmenka') s otpornim ('Topaz', 'Pinova®' i 'Querina-Florina') i komercijalnim sortama ('Gala Schnitzer Schniga®', 'Golden Delicious Reinders®', 'Idared') s ciljem bolje procjene potencijala i kvalitete plodova sorti te za implementaciju ekološki prihvatljivije proizvodnje pojedinih sorti jabuka u intenzivnom sustavu uzgoja. U usporedbi s komercijalnim sortama u istraživanju, otporne sorte 'Topaz' i 'Pinova' pokazale su komparativna svojstva s obzirom na produktivnost, dok je sorta 'Querina-Florina' imala značajno manju učinkovitost priroda. Od tradicionalnih sorti izdvaja se sorta 'Ovčji nos' čiji je prirod komparativan s nekim komercijalnim sortama. Kvaliteta ploda svih sorti u istraživanju bila je zadovoljavajuća s obzirom na veličinu ploda te sadržaj topljive suhe tvari

Ključne riječi

jabuke; tradicionalne sorte; otporne sorte; održivi uzgoj

Hrčak ID:

199793

URI

https://hrcak.srce.hr/199793

Datum izdavanja:

20.4.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.156 *