Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Usporedba FIT-a i FOBT-a u probiru za kolorektalni karcinom

Mayer Ljiljana ; Clinical Institute of Chemistry, Sestre milosrdnice University Hospital Center, Zagreb, Croatia
Mihaela Gaće ; Clinical Institute of Chemistry, Sestre milosrdnice University Hospital Center, Zagreb, Croatia
Sanja Dobrijević ; Clinical Institute of Chemistry, Sestre milosrdnice University Hospital Center, Zagreb, Croatia
Zvjezdana Špacir-Prskalo ; Clinical Institute of Chemistry, Sestre milosrdnice University Hospital Center, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 73 Kb

str. 9-13

preuzimanja: 272

citiraj


Sažetak

Večina zemalja ima Nacionalni program za rano otkrivanje i prevenciju raka debelog i završnog crijeva (KRK). Kao rezultat, incidencija i mortalitet postaju divergentni. Hrvatski program ranog otkrivanja raka debelog crijeva započeo je 2007. s odazivom od oko 20%. Odaziv se može objasniti složenošću izvođenja testa na okultno krvarenje i dostupnošću kolonoskopije nakon pozitivnog testa.
Odnedavno, Europske zemlje su počele zamijenjivati standardni test na okultno krvarenje imunohistokemijskim testom koji se temelji na protutijelima visokospecifičnim na hemoglobin. Glavne prednosti imunokemijskog testa su veća osjetljivost u otkrivanju raka i veći stupanj detekcije zaista negativnih uzoraka.
Cilj nacionalnog programa je rano otkrivanje bolesti, kada je kolorektalni karcinom izlječiv. Informiranost o kolorektalnom karcinomu, postojeći nacionalni program probira i njegova implementacija, te pračenje trenutnih smjernica omogučili bi povečani odgovor na program probira, raniju detekciju, poboljšali kvalitetu života i ukupno preživljenje.
U ovom radu razmatrano potencijalni doprinos zamjene, testa na okultno krvarenje s imunohistokemijskim testom u program probira.

Ključne riječi

test na okultno krvarenje (Hemokult); imunokemijski test (FIT); kolorektalni karcinom; probir

Hrčak ID:

200324

URI

https://hrcak.srce.hr/200324

Datum izdavanja:

27.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.138 *