Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Međunarodna ekonomska strategija u funkciji ekonomskog razvoja zemalja u tranziciji i globalizacija u ekonomiji

Desimir Bošković ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Poreč, Hrvatska
Mladen Vukčević ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Poreč, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 761 Kb

str. 69-79

preuzimanja: 712

citiraj


Sažetak

Zemlje u tranziciji, odnosno bivše socijalističke zemlje, imaju izražen interes za razvijanje različitih oblika bilateralne i multilateralne suradnje u Europi, na Balkanu, kao i na Mediteranu. Regionalna suradnja danas predstavlja važan oblik integracijskih procesa u Europi. Obuhvaća brojne oblike multilateralnog povezivanja zemalja, kao što su Radna zajednica Alpe* Adria, Radna zajednica podunavskih regija, Centralnoeuropska
inicijativa (ranije Heksagonala), Mitteleuropa, Europaregija, Nordijski savjet, Regio Basiliensis, Višegradska grupa (Poljska, češka, Slovačka, Mađarska), Baltička suradnja, Crnomorska suradnja, Suradnja u jugoistočnoj Europi i Pakt stabilnosti.
No, regionalna ekonomska i politička suradnja nije dostatna za brži
razvoj zemalja u tranziciji. Nužna je međunarodna ekonomska suradnja, uz ekonomsku i socijalnu podršku razvijenog svijeta i važnijih integracija. Teoretičari Zapada smatraju da je “tajna uspjeha" određene zemlje u smišljenoj i dobro vodenoj razvojnoj strategiji. Osim ekonomske strategije za razvitak zemlje važna je uporaba pravilne makroekonomske politike te reguliranja instrumenata realizacije ekonomskih ciljeva i učinkovito upravljanje raspoloživim resursima.
Da bi se ostvarili dugoročno utvrđeni ciljevi razvoja zemlje, nužno je primijeniti jednu ili više međunarodnih ekonomskih strategija. Njihovu teorijsku podlogu treba tražiti u teoriji međunarodne razmjene, u teoriji specijalizacije kao njezinom segmentu, te u teoriji međunarodnog ekonomskog razvoja. Stoga autori navode najvažnije strategije u funkciji ekonomskog razvoja te njihovu praktičnu primjenu i ostvarene rezultate u pojedinim zemljama svijeta.

Ključne riječi

međunarodne ekonomske strategije; razvoj malih zemalja; globalizacija; tranzicija; 21. stoljeće

Hrčak ID:

200551

URI

https://hrcak.srce.hr/200551

Datum izdavanja:

16.7.2001.

Posjeta: 1.254 *