Izvorni znanstveni članak
Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze
Vesna Stehlik-Tomas
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Slobodan Grba
Damir Stanzer
Vlatka Gulan-Zetić
Sažetak
U ovom radu su ispitivani uvjeti hidrolize laktoze pomoću enzimskog
preparata -D-galaktozidaze, a svrha je - primjena sirutke u fermentativnim procesima s kvascem Saccharomyces cerevisiae za kombiniranu proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i različitim količinama dodanog enzimskog preparata. Rezultati pokazuju da je maksimalni stupanj hidrolize postignut u podlozi koja je sadržavala 5-10 % laktoze s dodatkom 2 g/L enzimskog preparata na temperaturi od 40 ºC.
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; sirutka; hidroliza laktoze
Hrčak ID:
1897
URI
Datum izdavanja:
12.6.2001.
Posjeta: 3.858 *