Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze

Vesna Stehlik-Tomas ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Slobodan Grba
Damir Stanzer
Vlatka Gulan-Zetić


Puni tekst: hrvatski pdf 148 Kb

str. 187-196

preuzimanja: 1.996

citiraj


Sažetak

U ovom radu su ispitivani uvjeti hidrolize laktoze pomoću enzimskog
preparata -D-galaktozidaze, a svrha je - primjena sirutke u fermentativnim procesima s kvascem Saccharomyces cerevisiae za kombiniranu proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i različitim količinama dodanog enzimskog preparata. Rezultati pokazuju da je maksimalni stupanj hidrolize postignut u podlozi koja je sadržavala 5-10 % laktoze s dodatkom 2 g/L enzimskog preparata na temperaturi od 40 ºC.

Ključne riječi

Saccharomyces cerevisiae; sirutka; hidroliza laktoze

Hrčak ID:

1897

URI

https://hrcak.srce.hr/1897

Datum izdavanja:

12.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.210 *