Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka

Samir Kalit ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek


Puni tekst: hrvatski pdf 47 Kb

verzije

str. 197-204

preuzimanja: 1.617

citiraj


Sažetak

Uvažavajući potrebe za vrlo zahtjevnim higijenskim uvjetima u prozvodnji sira cilj je ovog rada istražiti učinak primjene sanitacijskih sredstava* u proizvodnji sira na obiteljskim gospodarstvima, a u sklopu projekta “Poboljšanje kakvoće Tounjskog sira proizvedenog na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima”. Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji mlijeka utjecala je signifikantno (P<0,01) na smanjenje geometrijskog prosjeka ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija sa 3,54 x 105 na 8 x 103 u mL mlijeka i broja somatskih stanica sa 3,1 x 104 na 2,4 x 104 u mL mlijeka (P<0,01). Primjenom sanitacijskih sredstava signifikantno (P<0,01) je smanjen udio higijenski neispravnih sireva prema “Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice” (NN 46/94.). Istražena sanitacijska sredstva imala su povoljan učinak u proizvodnji i preradi mlijeka u Tounjski sir, a s obzirom na nove zahtjeve i standarde, sanitacijska sredstva sve više nalaze svoju primjenu u proizvodnji i preradi mlijeka na obiteljskim gospodarstvima.

Ključne riječi

higijena; kakvoća mlijeka; kakvoća sira

Hrčak ID:

1899

URI

https://hrcak.srce.hr/1899

Datum izdavanja:

12.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.790 *