Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.2478/cjf-2018-0010

UTJECAJ DVIJE RAZLIČITE METODE KONZERVACIJE NA MORFOLOŠKE KARAKTERISTIKE KANALSKOG SOMA Ictalurus punctatus (Rafinesque, 1818) U EUROPSKOM VODOTOKU

Phillip J. Haubrock ; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Paride Balzani ; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Iva Johović ; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Alberto Francesco Inghilesi ; NEMO, Nature and Environment Management Operators s.r.l., Piazza M. D’Azeglio 11, 50121 Florence, Italy
Elena Tricarico ; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy


Puni tekst: engleski pdf 319 Kb

str. 80-84

preuzimanja: 360

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 319 Kb

str. 80-84

preuzimanja: 222

citiraj


Sažetak

Različite metode koje se koriste za pohranu uzoraka, čak i u kraćim vremenskim razmacima, mogu uvelike utjecati na morfometrijske osobitosti kao što su boja, duljina i oblik uzorka. Kao posljedica, u slučaju da uzorci moraju biti analizirani morfometrijski, odabir odgovarajućemetode konzervacije/očuvanja uzorka je ključna. U ovom istraživanju su uspoređeni učinci, dvije podjednako lako primjenjive metode očuvanja, smrzavanja i umjereno svježeg skladištenja na morfološka obilježja sjevernoameričkog kanalskog soma Ictalurus punctatus, kao strane vrste prisutne u Europskim kopnenim vodama. Rezultati su ukazali da je smrzavanje, kao i konzervacija alkoholom ili formalinom, utjecalo na općenite karakteristike uzorka (boja, standardna, ukupna i duljina ribe do vilice te oblik), dok je umjereno svježe skladištenje indiciralo očuvanje većine osobina uzorka bez istaknutih promjena, što je važna razlika pri proučavanju potencijalno prilagodljivih stranih vrsta riba. U radu su razmatrane implikacije.

Ključne riječi

morfologija ribe; smrzavanje; hlađenje; boja; promjena

Hrčak ID:

200956

URI

https://hrcak.srce.hr/200956

Datum izdavanja:

1.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.587 *