Kratko priopćenje
https://doi.org/10.2478/cjf-2018-0010
UTJECAJ DVIJE RAZLIČITE METODE KONZERVACIJE NA MORFOLOŠKE KARAKTERISTIKE KANALSKOG SOMA Ictalurus punctatus (Rafinesque, 1818) U EUROPSKOM VODOTOKU
Phillip J. Haubrock
; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Paride Balzani
; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Iva Johović
; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Alberto Francesco Inghilesi
; NEMO, Nature and Environment Management Operators s.r.l., Piazza M. D’Azeglio 11, 50121 Florence, Italy
Elena Tricarico
; Department of Biology, University of Florence, Via Romana 17, 50125 Florence, Italy
Sažetak
Različite metode koje se koriste za pohranu uzoraka, čak i u kraćim vremenskim razmacima, mogu uvelike utjecati na morfometrijske osobitosti kao što su boja, duljina i oblik uzorka. Kao posljedica, u slučaju da uzorci moraju biti analizirani morfometrijski, odabir odgovarajućemetode konzervacije/očuvanja uzorka je ključna. U ovom istraživanju su uspoređeni učinci, dvije podjednako lako primjenjive metode očuvanja, smrzavanja i umjereno svježeg skladištenja na morfološka obilježja sjevernoameričkog kanalskog soma Ictalurus punctatus, kao strane vrste prisutne u Europskim kopnenim vodama. Rezultati su ukazali da je smrzavanje, kao i konzervacija alkoholom ili formalinom, utjecalo na općenite karakteristike uzorka (boja, standardna, ukupna i duljina ribe do vilice te oblik), dok je umjereno svježe skladištenje indiciralo očuvanje većine osobina uzorka bez istaknutih promjena, što je važna razlika pri proučavanju potencijalno prilagodljivih stranih vrsta riba. U radu su razmatrane implikacije.
Ključne riječi
morfologija ribe; smrzavanje; hlađenje; boja; promjena
Hrčak ID:
200956
URI
Datum izdavanja:
1.6.2018.
Posjeta: 1.587 *