Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.24.1.2

Učinci ranog uklanjanja listova na koncentracije hlapljivih spojeva u Cabernet Sauvignon vinima iz vinogorja Ilok

Mato Drenjančević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vesna Rastija orcid id orcid.org/0000-0001-9542-4022 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Jukić orcid id orcid.org/0000-0003-3609-3088 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Krunoslav Zmaić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Toni Kujundžić orcid id orcid.org/0000-0001-9354-8064 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Andrijana Rebekić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Florian Schwander orcid id orcid.org/0000-0002-0790-6118 ; Julius Kühn-Institut, Federalni istraživački centar kultiviranih biljaka, Institut za Uzgoj vinove loze 8 Geilweilerhof, 76833 Siebeldingen, Njemačka


Puni tekst: engleski pdf 352 Kb

str. 10-17

preuzimanja: 616

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga dvogodišnjeg istraživanja bio je procijeniti učinke uklanjanja bazalnoga lista prije cvatnje na sadržaj hlapljivih spojeva Cabernet Sauvignon vina u vinogradima Ilok (istočna Hrvatska). Tijekom dviju uzastopnih godina (2013. i 2014.) primijenjena su dva različita tretmana uklanjanja bazalnih listova: uklanjanje 3 lista, 6 listova te kontrola bez uklanjanja listova. Hlapljivi spojevi dobivenih vina identificirani su i kvantificirani spregnutom tehnikom plinske kromatografije i spektrometrije masa. Tretmani rane defolijacije nisu imali učinka na koncentraciju organskih kiselina i viših alkohola, osim na octenu kiselinu i 2-metil-6-hepten-1-ol. Rana defolijacija utjecala je koncentracije šest estera samo u vinima iz 2014. godine s različitim ishodom. Za spojeve na koje rana defolijacija nije imala učinka, berba je bila statistički značajan izvor varijabilnosti, kao što su rezultati multivarijantne analize potvrdili. Tretmane rane defolijacije u Cabernet Sauvignon vinima u istočnome kontinentalnome dijelu Hrvatske potrebno je prilagoditi vremenskim prilikama tijekom vegetacijske sezone.

Ključne riječi

uklanjanje listova; vino; hlapljivi spojevi; plinska kromatografija

Hrčak ID:

201017

URI

https://hrcak.srce.hr/201017

Datum izdavanja:

1.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.079 *