Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinose zrna ozimog graška u smjesi s pšenicom

Darko Uher
Mihaela Blažinkov
Dražen Kaučić
Zvonimir Štafa


Puni tekst: hrvatski pdf 144 Kb

str. 115-130

preuzimanja: 628

citiraj


Sažetak

Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (34,0 kvržice/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0,185 g/biljka). Prosječni prinosi zrna graška u smjesi iznosili su od 1827 kg ha-1 (kontrola) do 2558 kg ha-1 (bakterizacija). Prosjećni prinosi pšenice u smjesi iznosili su od 1803 kg ha-1 (kontrola) do 3084 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi ozime smjese graška i pšenice su iznosili od 3630 kg ha-1 (kontrola) do 5330 kg ha-1 (prihrana dušikom). Najveći broj mahuna (12,0) i zrna po biljci graška (48) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2. Najveća masa 1000 zrna (114,5 g) i masa zrna po biljci graška (5,45 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti 2.

Ključne riječi

bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos graška; prinos pšenice; prinos ozime smjese graška i pšenice

Hrčak ID:

1920

URI

https://hrcak.srce.hr/1920

Datum izdavanja:

1.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.351 *