Izvorni znanstveni članak
Kakvoća i otkup mlijeka u Sloveniji
Marjan Janžeković
; Poljoprivredni fakultet, Maribor, Slovenija
Maksimiljan Brus
Lidija Mužerlin
Sažetak
Proizvodnja mlijeka predstavlja mogućnost stjecanja mjesečnog dohotka i time osigurava socijalnu sigurnost mnogim seoskim gospodarstvima. U Sloveniji su na snazi europski propisi o kakvoći otkupljenog mlijeka i odnose se na higijensku kakvoću mlijeka te broj somatskih stanica. Otkupna cijena mlijeka ovisi i o postotku proteina i masnoće. Cilj rada bio je ustanoviti odgovara li kakvoća otkupljenog mlijeka aktualnim propisima u Sloveniji (SLO). Istraživana je kvaliteta otkupljenog mlijeka na području Kmetijske zadruge Šentjur (KZŠ) i cjelokupnom području Slovenije (SLO). Analizirani su bakteriološki podaci u pojedinim razredima kakvoće, podaci o ukupnom broju somatskih stanica te podaci o udjelu masti i proteina. U statističku obradu podataka uključeno je 36 mjesečnih obračuna. Utvrđeno je, da se otkupljeno mlijeko istraživanih područja ne razlikuje u bitnim elementima kakvoće.
Ključne riječi
govedo; kvaliteta mlijeka; mast; proteini; mikroorganizmi; somatske stanice
Hrčak ID:
19097
URI
Datum izdavanja:
29.12.2007.
Posjeta: 2.481 *