Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Gospodarska svojstva lokalne hercegovačke sorte krumpira Poluranka

Jure Beljo
Ana Sabljo
Nevenko Herceg


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 131-137

preuzimanja: 1.920

citiraj


Sažetak

Poluranka je lokalna hercegovačka sorta krumpira koja je nekad bila dominantna na brdsko-planinskom području Hercegovine. Uvođenjem modernih produktivnih kultivara ova sorta je potisnuta iz proizvodnje. Danas se uzgaja veoma rijetko i prijeti joj potpuni nestanak. Gospodarska svojstva ove sorte ispitana su u usporedbi s modernim visoko produktivnim kultivarima koji su danas najčešće u proizvodnji. Izvršena je i karakterizacija morfoloških svojstava prema tehničkom vodiču IPGRI. Dvogodišnja ispitivanja pokazala su da je sorta Poluranka inferiorna po prinosu u odnosu na introducirane sorte. Sadržaj škroba i suhe tvari kao najvažnijih parametara koji određuju kvalitetu i hranidbenu vrijednost krumpira značajno su viši u Poluranki nego u ostalim sortama. Budući da su ta svojstva nasljedno uvjetovana ovu sortu moguće je upotrijebiti u oplemenjivačkim programima za razvoj sorti poboljšane kvalitete. Čuvanje sjemena ove stare sorte doprinijet će usto održavanju genetske raznolikosti u krumpiru.

Ključne riječi

lokalna sorta; biljni genetski izvori; prinos; škrob; suha tvar

Hrčak ID:

1921

URI

https://hrcak.srce.hr/1921

Datum izdavanja:

1.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.036 *