Poljoprivreda, Vol. 13 No. 2, 2007.
Prethodno priopćenje
SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY
Ana Jeromel
Stanka Herjavec
B. Kozina
Luna Maslov
M. Bešić
Sažetak
Vinska i jabučna kiselina glavne su kiseline grožđa, mošta i vina koje direktno utječu na okus i harmoničnost vina. U 2006. godini grožđe Chardonnay, klonovi SMA130, CL 95, CL96, CL548, SMA 123, R8, VCR10 iz zagrebačkoga vinogorja brano je svakih 3-5 dana i to od trenutka šaranja bobica pa sve do dana berbe. Kod klona CL 95 utvrđen je najmanji odnos između jabučne i vinske kiseline, dok je taj odnos kod klonova CL 96 i VCR 10 bio najizraženiji. Nisu utvrđene razlike u sadržaju limunske kiseline između ispitivanih klonova
Ključne riječi
jabučna kiselina; vinska kiselina; klonovi Chardonnaya
Hrčak ID:
19119
URI
Datum izdavanja:
17.12.2007.
Posjeta: 8.499 *