Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/pc.21.3-4.5
Pomološka svojstava, sadržaj fenola i flavonoida te antioksidativna aktivnost introduciranih sorata šipka (Punica granatum L.) uzgajanih u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske
Mira Radunić
orcid.org/0000-0003-3929-0239
; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Split, Croatia
Jelena Gadže
orcid.org/0000-0003-2838-9217
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Katarina Lozo
; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Split, Croatia
Ela Šimera
; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Split, Croatia
Maja Jukić Špika
; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Split, Croatia
Sažetak
Uzorci plodova sorata ‘Granada’, ‘Wonderful’ i ‘Hicaznar’ prikupljeni su u proizvodnom nasadu šipka u dolini rijeke Neretve, Metković (Hrvatska) te su uspoređene njihove pomološke i kemijske karakteristike. Između istraživanih sorata utvrđene su značajne razlike. Masa ploda varirala je od 429,37 g do 359,43 g, a najmanja masa ploda utvrđena je kod sorte ‘Hicaznar’. Boja kore i arilusa (zrna) te soka svih istraživanih sorata je crvena odnosno tamno crvena. Plodovi sorte 'Granada' i 'Wonderful' istaknuli su se višim randmanom soka u usporedbi sa sortom 'Hicaznar'. Sadržaj topljive suhe tvari (TSS) sorte ‘Hicaznar’ (18,61%) je veći u odnosu na TSS sorte ‘Wonderful’ (16,64%). Ukupna kiselost (TA) se značajno razlikovala između sorata i varirala je od 1,6% do 2,1%. Temeljem TSS/TA odnosa istraživane sorte pripadaju skupini kiselo-slatkih sorata. Različitost između sorata utvrđena je u sadržaju fenolnih spojeva (TPC) koji su bili u rasponu od 679,6 do 906,6 mg/100 g s.tv. Sorta ‘Hicaznar’ se istakla najvećim sadržajem ukupnih fenola, kao i sadržajem flavonoida i ne-flavonoida (521,1 mg/100 g s.tv. i 385,5 mg/100 g s.tv.). Antioksidacijska aktivnost mjerena sa 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl sorte ‘Granada’ iznosila je 64,1%, ‘Wonderful’ 70,2%, a najveća je bila kod sorte ‘Hicaznar’ (74.5%). Rezultati ovog istraživanja osnova su za definiranje mogućnosti uporabe šipka.
Ključne riječi
pomološka svojstva; kakvoća; fenoli; sadržaj ukupnih antocijana; sorta
Hrčak ID:
203064
URI
Datum izdavanja:
20.4.2018.
Posjeta: 1.931 *