Izlaganje sa skupa
https://doi.org/10.33128/pc.21.3-4.8
Stanje i važnost uzgoja lijeske u Republici Hrvatskoj
Predrag Vujević
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Bernardica Milinović
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Tvrtko Jelačić
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Dunja Halapija Kazija
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Danijel Čiček
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Marijan Medved
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Lijeska (Corylus spp.) u odnosu na ostale voćne vrste posljednjih godina bilježi najveći rast u količini deklariranog sadnog materijala iz domaće proizvodnje i uvoza. S evidentiranih 4 137 ha proizvodnih površina lijeska je četvrta voćna vrsta po zastupljenosti u RH. Većina proizvodnje smještena je na području kontinentalne Hrvatske s naglaskom na obronke Papuka, Krndije i Bilogore. Najzastupljeniji uzgojni oblik je modificirana grmolika vaza, ali se u novijim nasadima uočava uzgojni oblik stablo te gušći sklopovi sadnje koji bi trebali olakšati strojnu berbu. Prema podacima FAO-a u Hrvatskoj se godišnje proizvede od 1 000 do 1 500 tona lješnjaka u ljusci. U nasadima su najzastupljenije sorte 'Istarski duguljasti' i 'Rimski'. Rezultati istraživanja lijeske u našim agroekološkim uvjetima pokazuju da sorte lijeske imaju dobru i redovitu rodnost. Zbog zahtjeva konditorske industrije daljnja istraživanja treba usmjeriti na poboljšanje sortimenta uvođenjem novih sorti sitnijeg ploda i okrugle jezgre.
Ključne riječi
lijeska; proizvodnja; uzgojni oblik; sortiment
Hrčak ID:
203073
URI
Datum izdavanja:
20.4.2018.
Posjeta: 2.135 *