Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

https://doi.org/10.33128/pc.21.3-4.8

Stanje i važnost uzgoja lijeske u Republici Hrvatskoj

Predrag Vujević ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Bernardica Milinović ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Tvrtko Jelačić ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Dunja Halapija Kazija ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Danijel Čiček ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska
Marijan Medved ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Gorice 68b, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 678 Kb

str. 207-215

preuzimanja: 700

citiraj


Sažetak

Lijeska (Corylus spp.) u odnosu na ostale voćne vrste posljednjih godina bilježi najveći rast u količini deklariranog sadnog materijala iz domaće proizvodnje i uvoza. S evidentiranih 4 137 ha proizvodnih površina lijeska je četvrta voćna vrsta po zastupljenosti u RH. Većina proizvodnje smještena je na području kontinentalne Hrvatske s naglaskom na obronke Papuka, Krndije i Bilogore. Najzastupljeniji uzgojni oblik je modificirana grmolika vaza, ali se u novijim nasadima uočava uzgojni oblik stablo te gušći sklopovi sadnje koji bi trebali olakšati strojnu berbu. Prema podacima FAO-a u Hrvatskoj se godišnje proizvede od 1 000 do 1 500 tona lješnjaka u ljusci. U nasadima su najzastupljenije sorte 'Istarski duguljasti' i 'Rimski'. Rezultati istraživanja lijeske u našim agroekološkim uvjetima pokazuju da sorte lijeske imaju dobru i redovitu rodnost. Zbog zahtjeva konditorske industrije daljnja istraživanja treba usmjeriti na poboljšanje sortimenta uvođenjem novih sorti sitnijeg ploda i okrugle jezgre.

Ključne riječi

lijeska; proizvodnja; uzgojni oblik; sortiment

Hrčak ID:

203073

URI

https://hrcak.srce.hr/203073

Datum izdavanja:

20.4.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.135 *