Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Četiri vječna pitanja u istraživanjima o kartografiji

Liqiu Meng ; Katedra za kartografiju, Tehničko sveučilište u Münchenu, Arcisstr. 21, 80333 München, Njemačka


Puni tekst: engleski pdf 50.294 Kb

str. 4-18

preuzimanja: 205

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 50.294 Kb

str. 4-18

preuzimanja: 283

citiraj


Sažetak

U posljednjih nekoliko desetljeća kartografija je doživjela niz promjena paradigme koje su naznačene u osvježenom istraživanju i obnovljenim obrazovnim programima.
Međutim, unatoč tim promjenama, kartografija ostaje znanost, vještina i tehnika izrađivanja i upotrebe karata. Ovaj se rad bavi četirima u kartografiji vječnim istraživačkim pitanjima: Što je karta? Čemu karte služe? Kako se karte izrađuju? Tko izrađuje karte?
Na temelju retrospektivne analize napretka kartografije od uvođenja interneta početkom 1990. godine, autorica daje pregled razvoja u pogledu vrsta karata, svojstva karata, tijeka izrade karata i uloge izrađivača i korisnika karata. Iako neka kartografska načela još od davnih vremena i dalje služe kao sidrišta za budući razvoj, sve mijene tehnoloških mogućnosti i zahtjevi korisnika prisiljavaju nas da sačuvamo vitalnost predmetnog polja s inovativnijim kartama i uslugama temeljenim na karti. Štoviše, autorica poziva na održivi ekosustav stvaranja karata podržanih paradigmom računarstva u oblaku.

Ključne riječi

vizualna analiza; karta događaja; vizualna priča; mashup (kartografska kombinacija); otvorena online platforma za kartiranje

Hrčak ID:

203269

URI

https://hrcak.srce.hr/203269

Datum izdavanja:

30.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.192 *