Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.41.4.2

Potencijal bakterija za proizvodnju bioetanola iz lignoceluloznih sirovina

Vlatka Petravić-Tominac orcid id orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Martina Tolvajčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Damir Stanzer ; Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jasna Mrvčić orcid id orcid.org/0000-0001-8066-5851 ; Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Karla Hanousek Čiča ; Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Božidar Šantek orcid id orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.110 Kb

str. 74-82

preuzimanja: 557

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 343 Kb

str. 82-82

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

Poljoprivreda, šumarstvo i prehrambena industrija izvori su velike količine lignocelulozne biomase, koja može poslužiti kao lako dostupna i jeftina obnovljiva sirovina za dobivanje različitih bioproizvoda. Jedan od takvih proizvoda je i bioetanol. Ovaj rad daje pregled bakterija koje se koriste i/ili istražuju za proizvodnju bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. U navedenim istraživanjima proizvodnje bioetanola pomoću bakterija primijenjuju se različiti pristupi kako bi se povećala ekološka i ekonomska efikasnost procesa. Pored uobičajenih bioprocesa, koji se provode u više faza i uz pomoć monokulture, razvijaju se i visokointegrirani (konsolidirani) bioprocesi uz primjenu mikrobnih kokultura.

Ključne riječi

bioetanol; lignoceluloza; bakterije; heksoze; pentoze; inhibitori

Hrčak ID:

204332

URI

https://hrcak.srce.hr/204332

Datum izdavanja:

30.7.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.169 *