Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Trajne vrednosti rimskog prava

Magdolna Sič


Puni tekst: srpski pdf 458 Kb

str. 383-401

preuzimanja: 802

citiraj


Sažetak

U suvremenom procesu europeizacije i globalizacije ponovo se postavlja pitanje, sjedne strane, šta bi bilo neophodno i korisno dati studentima iz bogate riznice rimskog prava i kako (kojom metodom) im to prezentirati, a s druge strane, u kom pravcu se kreću dalja naučna istraživanja vezana za rimsko pravo.
Ova pitanja se postavljaju najprije zbog toga, stoje na početku tranzicije (prije više od deset godina) rimsko pravo počelo se zanemarivati. Razlog je bio, s jedne strane, da visoko obrazovanje, a također i nauka sve više se tretirala kao roba, a shodno tome smatralo se, da nastavne predmete, a i nauku treba stvarati prema potrebama tržišta i za tržište, a ovo tržište zahtijeva praktična znanja i viještine koje će student moći lako plasirati na tržištu rada.* S druge strane, u zapadnoj Europi okrenulo se izučavanju srednjevijekovnog prava u cilju da se u tzv. ius commune srednjeg vijeka pronađu osnovi za novo, suvremeno ius commune Europe.
U ovom radu razmatramo samo problematiku rimskog privatnog prava. Prvenstveno smo se opredijelili odgovoriti na drugo pitanje - da li bi ius commune trebalo potisnuti rimsko pravo? Posebno smo izdvojili dva centralna pitanja, kao vrijednosti koje zaslužuju posebno mijesio u izučavanju i u nastavi rimskog privatnog prava, a to su: rimske regule i princip bona fides. Razmatrajući ova pitanja, dati ćemo, posredno, odgovor i na prvo pitanje - može li rimsko pravo opstati u sadašnjem suviše materijaliziranom svijetu tržišta znanja?

Ključne riječi

rimsko pravo; ius commune; rimske regule (maksime); bona fides; suvremeno europsko kontraktno pravo

Hrčak ID:

37835

URI

https://hrcak.srce.hr/37835

Datum izdavanja:

15.11.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.253 *