Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.3.2103
Poveznica porijekla i količine hranivih tvari hrvatskih tradicijskih kultivara graha
Igor Palčić
; Institute of Agriculture and Tourism, Department of Agriculture and Nutrition, Poreč, Croatia; Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding (CroP - BioDiv), Zagreb, Croatia
Tomislav Karažija
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Plant Nutrition, Zagreb, Croatia
Marko Petek
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Plant Nutrition, Zagreb, Croatia
Boris Lazarević
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Plant Nutrition, Zagreb, Croatia; Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding (CroP - BioDiv), Zagreb, Croatia
Mirjana Herak Ćustić
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Plant Nutrition, Zagreb, Croatia
Jerko Gunjača
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Plant Breeding, Genetics, and Biometrics, Croatia; Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding (CroP - BioDiv), Zagreb, Croatia
Zlatko Liber
; University of Zagreb, Faculty of Science, Department of Biology, Zagreb, Croatia; Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding (CroP - BioDiv), Zagreb, Croatia
Klaudija Carović-Stanko
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Seed Science and Technology, Zagreb, Croatia; Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding (CroP - BioDiv), Zagreb, Croatia
Sažetak
Grah (Phaseolus vulgaris L.) važna je kultura iz porodice mahunarki. U Hrvatskoj, različiti tradicijski kultivari graha pretežito se uzgajaju na malim gospodarstvima i u povrtnjacima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi i usporediti količinu hranivih tvari u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha, te utvrditi postojanje povezanosti količine hranivih tvari i podrijetla primki. Ukupno je prikupljeno 226 primki graha, iz cijele Hrvatske, koje su uzgojene u poljskom pokusu bez ponavljanja na pokušalištu u Zagrebu. Nakon berbe izvršena je analiza na količinu hranivih tvari. Rezultati su pokazali značajnu količinu hranivih tvari, ali jasne razlike, temeljem određenih količina hraniva u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha, nisu utvrđene između kultivara mezoameričkog i andskog porijekla. Neovisno o porijeklu kultivara, prosječna količina hranivih tvari u suhoj tvari hrvatskih tradicijskih kultivara graha bila je u sljedećim rasponima: 3,13–3,92% N, 0,49–0,57% P, 1,38–1,66% K, 0,34–0,42% Ca, 0,17–0,2% Mg, 63,75-75,77 mg Fe∙kg-1, 13,55–19,94 mg Mn∙kg-1 i 24,98–29,32 mg Zn∙kg-1. Provedeno istraživanje predstavlja dobar temelj za buduća istraživanja s ciljem oplemenjivanja i poboljšanja svojstava graha.
Ključne riječi
fazeolin tip; makrohraniva; mikrohraniva; minerali; Phaseolus vulgaris L
Hrčak ID:
205594
URI
Datum izdavanja:
14.9.2018.
Posjeta: 1.626 *