Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.3.2077

Bioaktivni spojevi, pigmentni sastav i antioksidacijski kapacitet različitih kultivara kupusa

Sandra Voća ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Jana Šic Žlabur orcid id orcid.org/0000-0002-3232-585X ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Božidar Benko ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Matea Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 371 Kb

str. 593-606

preuzimanja: 525

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu bioaktivnih spojeva i antioksidansa, kao i temeljne razlike kemijskog sastava između šest kultivara kupusa. Također, utvrđena je količina pojedinih pigmenata kao i povezanost parametara boje testiranih kultivara kupusa. Analizom nutritivnog sastava istraživanih kultivara kupusa utvrđene su značajne razlike (P≤0,0001) svih analiziranih parametara. Prema rezultatima pigmentnog sastava, kultivari bijelog kupusa sadržavali su veće količine ukupnih klorofila (prosječno 3,15 mg*g-1 svježe tvari), dok su kultivari crvenog kupusa veće količine antocijana (prosječno 696,08 mg*kg-1 svježe tvari). Kultivari crvenog kupusa sadržavali su i veće vrijednosti biološki aktivnih spojeva. Prosječne vrijednosti ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, neflavnoida i vitamina C iznosile su redom: 172,45 mg GAE*100 g-1 svježe tvari, 88,88 mg GAE*100 g-1 svježe tvari, 83,59 mg GAE*100 g-1 svježe tvari i 28,49 mg*100 g-1 svježe tvari. Značajno veća antioksidacijska aktivnost dokazana je u kultivarima crvenog kupusa. U prosjeku, čak 3,9 puta veća vrijednost antioksidacijskog kapaciteta utvrđena je u crvenim kultivarima u usporedbi s bijelim kultivarima kupusa.

Ključne riječi

antioksidansi; Brassica oleracea L. var. capitata; kemijski sastav; pigmenti; ukupni fenoli; vitamin C

Hrčak ID:

205602

URI

https://hrcak.srce.hr/205602

Datum izdavanja:

14.9.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.513 *