Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/ag.80.1.4

TRADICIONALNA POLJOPRIVREDA U NACIONALNOM PARKU PAKLENICA

Kristijan Franin ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar
Božena Bušljeta orcid id orcid.org/0000-0002-4140-9983 ; Nacionalni park Paklenica, Dr. Franje Tuđmana 14a, 23244 Starigrad-Paklenica
Šime Marcelić orcid id orcid.org/0000-0002-6276-6533 ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar
Branka Maričić ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar
Zoran Šikić orcid id orcid.org/0000-0002-8684-0451 ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar


Puni tekst: hrvatski pdf 736 Kb

str. 49-64

preuzimanja: 730

citiraj


Sažetak

Na području Nacionalnog parka Paklenica kao i na velikom broju ostalih zaštićenih područja ljudska aktivnost u obliku poljoprivredne proizvodnje je ograničena i mora se odvijati sukladno uvjetima zaštite prirode. Budući da je upravo poljoprivreda jedna od osnovnih djelatnosti vezanih za opstanak stanovništva na takvim je područjima trebalo pronaći model između proizvodnje i očuvanja prirode i okoliša. Tradicionalna, ekološki prihvatljiva poljoprivreda omogućuje proizvodnju namirnica po ekološkim načelima, pridonosi očuvanju biološke raznolikosti, te očuvanju autohtonih kultura i pasmina. U radu su opisane osnovne značajke NP Paklenica (smještaj, geografski položaj, te geološke klimatske i hidrološke značajke). Tijekom ovog istraživanja zabilježen je sveukupno 41 vrt koji se nekada koristio ili se još uvijek koristi za proizvodnju osnovnih poljoprivrednih kultura. Prikazani su najznačajnije biljne i životinjske vrste, te tradicionalan načini proizvodnje. Prikazana je organizacija plodoreda, agrotehnika (obrada, gnojidba i navodnjavanje), te metode njege biljaka. Ovakav način proizvodnje temelji se na ekološki prihvatljivim mjerama čija je svrha smanjiti onečišćenje okoliša i očuvati biološku raznolikost. Premda okarakterizirano kao tradicionalni, neki od navedenih načina proizvodnje predstavljaju okosnicu suvremene ekološke poljoprivrede. Osim toga takva proizvodnja ima izuzetnu vrijednost u etnološkom smislu ali i u obogaćivanju turističke ponude podvelebitskog dijela Zadarske županije.

Ključne riječi

bioraznolikosti; ekologija; poljoprivreda; zaštićena područja

Hrčak ID:

206539

URI

https://hrcak.srce.hr/206539

Datum izdavanja:

17.9.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.847 *