Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.60.1.6
UTJECAJ DULJINE PROVENJAVANJA NA HRANIDBENU VRIJEDNOST FERMENTIRANE KRME POLUPRIRODNOG TRAVNJAKA
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božica Lukšić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Čačić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Gordan Šebalj
; student Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj duljine provenjavanja krme poluprirodnog travnjaka zajednice Arrhenatheretum medioeuropaeum ruderale na hranidbenu vrijednost fermentirane krme, kvalitetu fermentacije u silosu i biološke parametre hranjivosti fermentirane krme u hranidbi preživača. Prvi otkos biljne mase poluprirodnog travnjaka je provenut na tlu tijekom 0, 3, 6 i 24 sata nakon čega su formirani laboratorijski silosi za svaku duljinu provenjavanja krme odvojeno.
Utvrđeno je da se kvaliteta fermentacije u silosu i biološki parametri hranjivosti krme nisu razlikovali između uzoraka fermentirane krme provenute 3 i 6 sati. Provenjavanje krme 24 sata je rezultiralo povećanim udjelom suhe tvari (ST), neutralnih detergent vlakana (NDV), kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0,05), pH vrijednosti, sadržajem fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) i faktora konzumacije za goveda te smanjenim sadržaj sirovih proteina (SP), metaboličke energije (ME), probavljivosti organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost) i faktora konzumacije za ovce.
Zaključeno je da provenjavanje biljne mase poluprirodnog travnjaka prije siliranja tijekom 24 sata za parametre kvalitete fermentacije u silosu i biološke parametre kvalitete fermentirane krme ima značajnih prednosti u odnosu na direktno siliranje biljne mase bez provenjavanja ili provenjavanje prije siliranja tijekom 3 ili 6 sati
Ključne riječi
provenjavanje; sjenaža; hranidbena vrijednost; kvaliteta fermentacije
Hrčak ID:
209187
URI
Datum izdavanja:
19.11.2018.
Posjeta: 1.517 *