Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Liječenje streptokoknog tonzilofaringitisa u ambulantama opće/ obiteljske medicine Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Toni Čeprnja
Marion Tomičić orcid id orcid.org/0000-0003-2148-3227 ; Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet
Maja Vrebalov Cindro ; Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet
Sanja Žužić Furlan ; Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet
Marko Rađa ; Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb

str. 5-12

preuzimanja: 494

citiraj


Sažetak

Tonzilofaringitis označava upalne procese u ždrijelu koji zahvaćaju Waldeyerov limfatični prsten. Najčešće je uzrokovan virusima, među kojima prednjače adenovirusi, enterovirusi i rinovirusi. U svakodnevnoj praksi, jedini značajan bakterijski uzročnik je beta hemolitički streptokok skupine A (BHS-A). Sukladno ISKRA smjernicama, penicilin je lijek prvog izbora u liječenju streptokoknog tonzilofaringitisa s nikada do sada zabilježenom rezistencijom BHS-A. Cilj našeg istraživanja bio je usporediti odabrani antibiotik za liječenje streptokoknog tonzilofaringitisa s preporučenom terapijom u ISKRA smjernicama za grlobolju.
Provedeno je retrospektivno, presječno istraživanje o učestalosti i načinu liječenja streptokoknog tonzilofaringitisa u ordinacijama opće/obiteljske medicine DZ SDŽ u periodu od 01. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. godine.
U istraživanje je uključeno 53 (75,7%) liječnika opće/obiteljske medicine DZ SDŽ, među kojima je bilo 42 (79,2%) žene i 11 (20,8%) muškaraca. Najpropisivaniji antibiotik bio je amoksicilin s klavulanskom kiselinom koji je propisan u 34,4% slučajeva, potom amoksicilin u 20% te azitromicin u 17,8% slučajeva. Na četvrtom mjestu su penicilinski pripravci koji su propisani u 14,5% slučajeva.
Rezultati našeg istraživanja ukazuju da ispitanici ne propisuju antibiotike sukladno preporuci. Neracionalno propisivanje antibiotika glavni je uzrok porasta bakterijske rezistencije na svjetskoj razini. Liječnik obiteljske medicine (LOM) propisuju većinu antibiotika i zbog toga je važno da slijede smjernice u svakodnevnoj praksi.

Ključne riječi

streptokok; tonzilitis; faringitis; propisivanje antibiotika; rezistencija

Hrčak ID:

212328

URI

https://hrcak.srce.hr/212328

Datum izdavanja:

13.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.211 *