Poljoprivreda, Vol. 24 No. 2, 2018.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.24.2.1
Fitokemijski sastav mljevene začinske paprike iz istočne Dunavske regije
Tomislav Vinković
orcid.org/0000-0001-7769-132X
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Valentina Gluščić
; Istitut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
Gordana Mendaš
orcid.org/0000-0002-2661-2465
; Istitut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Vinković Vrček
orcid.org/0000-0003-1382-5581
; Istitut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nada Parađiković
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Monika Tkalec
orcid.org/0000-0002-6382-2947
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivna Štolfa Čamagajevac
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, Cara Hadrijana 8/A, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fitokemijski sastav slatke i ljute začinske paprike podrijetlom iz različitih uzgojnih područja u Istočnoj dunavskoj regiji, tj. u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Dobiveni rezultati pokazali su kako se sastav i razina metabolita, kao i antioksidacijska aktivnost, u uzorcima začinske paprike značajno razlikuju između različitih uzgojnih područja. Prvi su put istaknute jasne razlike u kemijskome sastavu slatkih i ljutih sorata mađarske paprike proizvedene u tri različite države Istočne dunavske regije. Općenito, uzorci paprike iz Hrvatske imali su najveći sadržaj karotenoida, ali najniže vrijednosti fenola i flavonoida. Uzorci ljute paprike iz Hrvatske imali su najveći sadržaj kapsaicina i dihidrokapsaicina, kao i najviše Scovilleovih jedinica ljutine. Stoga, ovo istraživanje ukazuje na prikladnost određenih uzgojnih područja za dobivanje paprike željenoga kemijskoga sastava. Podatci su vrlo zanimljivi i važni za prehrambeno prerađivačku i farmaceutsku industriju, kao i za usmjeravanje regionalnih proizvođača prema dobivanju kvalitetne mljevene paprike.
Ključne riječi
paprika; kapsaicinoidi; fenoli; karotenoidi; antioksidativna aktivnost; Istočna dunavska regija
Hrčak ID:
214162
URI
Datum izdavanja:
19.12.2018.
Posjeta: 2.839 *