Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.4

Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba

Marko Petek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sanja Fabek Uher ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Karažija ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Andrea Jajetić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Herak Ćustić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.123 Kb

str. 34-41

preuzimanja: 478

citiraj


Sažetak

Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura u svijetu. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i
bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral
koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak
u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu
kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog istraživanja je utvrditi
količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka
obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5
poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije
koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom.
Količine magnezija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0,07 do 0,21% Mg ST, odnosno od
5,73 do 24,33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari. Prosječno je najviše Mg utvrđeno u mrkvi iz trgovačkih lanaca.

Ključne riječi

Dacus carota L.; dnevna potreba; makroelement; mineral; povrće

Hrčak ID:

214337

URI

https://hrcak.srce.hr/214337

Datum izdavanja:

20.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.716 *