Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Poslovno okruženje za razvoj sporednih šumskih proizvoda u Republici Hrvatskoj

Stjepan Posavec ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Zavod za izmjeru i uređivanje šuma Svetošimunska 25 10000 Zagreb HRVATSKA
Martina Ravnjak ; Papratnica bb 72230 Žepče BOSNA i HERCEGOVINA
Špela Pezdevšek Malovrh ; Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Večna pot 83 1000 Ljubljana SLOVENIJA


Puni tekst: hrvatski pdf 408 Kb

str. 83-89

preuzimanja: 508

citiraj


Sažetak

Pridobivanje nedrvnih šumskih proizvoda može pridonijeti razvoju ruralnih sredina te potaknuti organizirano skupljanje, preradu i razvoj novih poslovnih aktivnosti posebno kod malih i srednjih poduzetnika. Za potrebe istraživanja poslovnoga okruženja za razvoj sporednih šumskih proizvoda u Hrvatskoj prikupljene su informacije o općem stanju poslovnoga okruženja. Provedena su primarna istraživanja o preradi nedrvnih šumskih proizvoda poslovnih subjekata radi analize utjecaja poslovnoga okruženja na poduzetništvo. Za prikupljanje podataka korišten je anketni upitnik. Uzorak ispitanika (n=63) predstavljali su poslovni subjekti koji se bave preradom sporednih šumskih proizvoda u Hrvatskoj. Na anketu je odgovorilo 34,9% ispitanika (n=22). Rezultati su pokazali da se najviše prerađuju gljive, ljekovito, aromatično ili začinsko bilje i samonikli šumski proizvodi. Prema provedenoj PEST(LE) (political, economic, social, technological, legal, environmental) analizi poslovnoga okruženja ispitanici su evidentirali ukupno četiri čimbenika općega poslovnoga okruženja koji su važni za razvoj sporednih šumskih proizvoda. Od toga su za razvoj sporednih šumskih proizvoda najznačajniji čimbenici ekonomskoga okruženja (4,56) i političkoga okruženja (3,94).

Ključne riječi

nedrvni šumski proizvodi; poslovno okruženje; prerađivači; PEST(LE) analiza

Hrčak ID:

215657

URI

https://hrcak.srce.hr/215657

Datum izdavanja:

14.12.2018.

Posjeta: 952 *