Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

CYBERTERAPIJA: O MOGUĆNOSTI I NEMOGUĆNOSTI PSIHOANALITIČKIH TERAPIJA NA DALJINU

Stanislav Matačić ; dr.med., psihijatar, psihoterapeut, IPA psihoanalitičar, HPsD trening analitičar i supervizor, Privatna praksa, Dugi dol 5, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 205 Kb

str. 195-215

preuzimanja: 432

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 205 Kb

str. 195-215

preuzimanja: 253

citiraj


Sažetak

Članak je ponešto prerađeno istoimeno priopćenje sa skupa Psihoterapija i nove tehnologije, održanom u Kliničkoj bolnici Vrapče u Zagrebu 1.6.2018. Ubrzani razvoj i najšira uporaba novih tehnoloških pomagala u komunikaciji predstavlja izazov u smislu promjena temeljnog psihoterapijskog okvira (settinga). Autor navodi promišljanja i pitanja nastala na temelju više od deset godina eksperimentiranja s terapijom online u vlastitoj kliničkoj praksi. Zaključak je da se supervizije na daljinu odvijaju bez ikakvih poteškoća, a okvir psihoanalitičke psihoterapije licem-u-lice se lakše održava u ovom novom obliku komunikacije tepareuta i pacijenta nego li onaj klasične psihoanalize na kauču, koji je ipak moguć u određenim uvjetima.
Ne bi trebalo upasti u zamku uspoređivanja psihoanalitičkih terapija u fizičkoj prisutnosti analitičara i analizanda sa onima „na daljinu“ u smislu što je bolje. To su jednostavno drugi mediji terapije pri čemu o ovom drugome imamo tek ograničeno iskustvo. Tehnologija u 21.
stoljeću nepovratno mijenja naše živote i modele komunikacije, što ni psihoanaliza ne može ignorirati ako želi opstati u „novom svijetu“.

Ključne riječi

cyberterapija; teleterapija; online psihoterapija; Skype-analiza; psihoanaliza na daljinu

Hrčak ID:

216618

URI

https://hrcak.srce.hr/216618

Datum izdavanja:

5.2.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.977 *