Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

https://doi.org/10.24141/1/5/1/10

Klinička hipnoza i ženska seksualna disfunkcija: prikaz slučaja

Andrej Starc ; Fakultet zdravstvenih znanosti, Katedra za javno zdravstvo, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 176 Kb

str. 105-111

preuzimanja: 872

citiraj


Sažetak

Seksualna funkcija kod žena obuhvaća promjenjiva i raznolika stanja koja uključuju kompleksne interakcije fizioloških, psiholoških i interpersonalnih komponenti. Unatoč napretku u razumijevanju neurobiologije seksualne reakcije, definicija normalne seksualne reakcije kod žena ostaje nerazjašnjena. Normalna seksualna funkcija kod žena razlikuje se od osobe do osobe i ovisi o kulturi, ideologiji, uvjerenjima i drugim čimbenicima.

Metode: Primijenili smo prikaz slučaja čija je svrha opravdati daljnje istraživanje o učinkovitosti hipnoze u liječenju cervikalne boli tijekom penetracije, kao i poremećaja orgazma.

Rezultati: Orgazam je postignut tijekom stimulacije partnera, ali nije postignut tijekom penetracije. Učestalost spolnog odnosa povećana je (tri do četiri puta tjedno) u usporedbi s periodom prije terapije (jedanput u dva mjeseca). Orgazam nije postignut svaki put za vrijeme masturbacije ili stimulacije partnera, već povremeno, međutim, češće nego prije terapije. Uspjeh je postignut u postizanju orgazma tijekom penetracije.

Zaključak: Hipnoterapija može biti obećavajuća dodatna ili samostalna intervencija u liječenju i fizičkih i psiholoških simptoma. Rezultati hipnoterapije pokazuju da su simptomi znatno ublaženi, a time je poboljšana i kvaliteta života. Simptomi boli tijekom spolnog odnosa nisu uklonjeni, ali je pacijentica postigla znatnu kontrolu nad tim simptomima.

Ključne riječi

seksualna disfunkcija kod žena; orgazam; seksualni odnos; bol

Hrčak ID:

218023

URI

https://hrcak.srce.hr/218023

Datum izdavanja:

18.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.016 *