Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.037
Utjecaj toplinske obrade na mikrostrukturu i temperature faznih transformacija Cu-Al-Ni slitine s prisjetljivošću oblika
Ivana Ivanić
; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Hrvatska
Stjepan Kožuh
; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Hrvatska
Tamara Holjevac Grgurić
; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Hrvatska
Borut Kosec
; Sveučilište u Ljubljani, Prirodoslovno-tehnički fakultet, Aškerčeva 12, 1000, Ljubljana, Slovenija
Mirko Gojić
; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Hrvatska
Sažetak
U radu su prikazani rezultati toplinske i mikrostrukturne analize Cu-Al-Ni slitine s prisjetljivosti oblika prije i nakon toplinske obrade. Nakon lijevanja, šipka slitine Cu-12.8 Al-4.1 Ni (mas. %) dobivena tehnikom vertikalnog kontinuiranog lijevanja, podvrgnuta je određenom postupku toplinske obrade. Provedeno je homogenizacijsko žarenje pri 850 °C, zadržavanje na toj temperaturi 60 min i hlađenje u vodi. Nakon toga je provedeno popuštanje na četiri različite temperature (150 °C, 200 °C, 250 °C i 300 °C). Mikrostrukturna analiza provedena je optičkim i pretražnim elektronskim mikroskopom. Termodinamički proračun ravnotežnog ternarnog Cu-Al-Ni sustava proveden je pomoću Thermo-Calc 5 softvera. Temperature fazne transformacije određene su diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC). Rezultati DSC-a pokazuju najveće vrijednosti temperatura fazne transformacije u lijevanom stanju. Nakon homogenizacijskog žarenja i popuštanja temperature fazne transformacije pokazuju niže vrijednosti s iznimnom stabilnošću Ms temperature (temperatura početka nastajanja martenzita).
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
legura s prisjetljivošću oblika; Cu-Al-Ni; toplinska obrada; fazna transformacija; mikrostruktura
Hrčak ID:
218142
URI
Datum izdavanja:
17.4.2019.
Posjeta: 1.354 *