Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

NUTRITIVNI STATUS I NUTRITIVNI RIZIK U OBOLJELIH OD RAKA DOJKE LIJEČENIH NA ODJELU INTERNISTIČKE ONKOLOGIJE KLINIKE ZA TUMORE

Petra Lepetić orcid id orcid.org/0000-0003-0009-5217 ; Zavod za internističku onkologiju i radioterapiju Klinike za tumore, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb
Maja Kovač ; Zavod za internističku onkologiju i radioterapiju Klinike za tumore, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb
Robert Šeparović ; Zavod za internističku onkologiju i radioterapiju Klinike za tumore, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 160 Kb

str. 43-43

preuzimanja: 251

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 160 Kb

str. 43-43

preuzimanja: 174

citiraj


Sažetak

Uvod: Rak dojke je najčešći tip tumora, ujedno i vodeći uzrok smrti od raka kod žena. Nenamjerni gubitak na tjelesnoj masi (TM) je čest simptom kod oboljelih od zloćudnih bolesti te je povezan s težim podnošenjem, neredovitom primjenom i u konačnici smanjenom učinkovitošću onkološkog liječenja. Primjetan je trend povećanja TM opće populacije, uz pad prevalencije pothranjenosti u oboljelih od zloćudnih bolesti. Stanje uhranjenosti je važan čimbenik rizika za razvoj raka dojke u postmenopauzalnih žena, a s obzirom da utječe na ishod antineoplastičnog liječenja potrebno je na vrijeme prepoznati bolesnike u nutritivnom riziku, preporučljivo korištenjem nekih od standardiziranih alata za nutritivni probir.
Cilj istraživanja je prikazati stanje uhranjenosti među populacijom hospitalno liječenih onkoloških bolesnika oboljelih od raka dojke te istražiti postoji li razlika u procijenjenom nutritivnom riziku, ovisno o indeksu tjelesne mase i stadiju bolesti.
Materijali i metode: Retrospektivno su analizirani podaci 68 bolesnika oboljelih od raka dojke koji su u razdoblju 05/2016 - 05/2018 po prvi put hospitalizirani na Odjelu internističke onkologije Klinike za tumore i/ili u prethodnih šest mjeseci nisu bili liječeni niti jednim oblikom onkološkog liječenja. Uključeni su bolesnici oba spola, jedan muškarac i 67 žena, prosječne dobi 59 godina, prosječnog indeksa tjelesne mase 27,5 kg/m².
Rezultati i rasprava: Većina ispitanika je bila u blagom nutritivnom riziku (NRS 0-2), njih 61 (90%), dok je u visokom nutritivnom riziku bilo sedam (10%) ispitanika.
Zaključci: Potvrdili smo kako je populacija hospitaliziranih bolesnika oboljelih od raka dojke prekomjerne tjelesne mase, blagog nutritivnog rizika te da postoji razlika u nutritivnom riziku, ovisno o stadiju bolesti i indeksu tjelesne mase.

Ključne riječi

rak dojke; BMI; NRS

Hrčak ID:

218625

URI

https://hrcak.srce.hr/218625

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.252 *