Conference paper
KOLOREKTALNI KARCINOM I PREHRANA – ŠTO KAŽU DOKAZI?
Ines Banjari
orcid.org/0000-0002-8680-5007
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Osijek, Croatia
Abstract
Kolorektalni karcinom (CRC) ostaje treći najčešći karcinom globalno. Izdvaja se po svojoj iznimno visokoj povezanosti s prehranom. Istraživanja pokazuju kako životne i prehrambene navike nadilaze genetsku predispoziciju i dijagnozu upalne bolesti crijeva.
Do sada je najjača pozitivna povezanost s CRC rizikom utvrđena za konzumaciju crvenog i procesiranog mesa te konzumaciju alkohola. Pretilost (udio masnog tkiva ukupno i abdominalno) također pokazuje jaku pozitivnu povezanost s rizikom za CRC, a povezana je i s agresivnijim tipom CRC-a kao i većom smrtnosti uslijed CRC. Iako visok unos voća i povrća pokazuju inverznu povezanost s CRC-om, u pušača ustvari povećavaju rizik od CRC-a.
S druge strane, samo 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti smanjuje rizik za CRC za 11%. Konzumacija cjelovith žitarica i prehrambenih vlakana općenito su najznačajniji zaštitni čimbenici povezani s prehranom. Za svakih 10 g prehrambenih vlakana na dan, rizik za CRC se smanjuje za 10% a učinak je nešto izraženiji u muškaraca. Rezultati istraživanja pokazuju značajan protektivan učinak unosa kalcija, iz mliječnih proizvoda i suplemenata, a čini se i kako bi vitamini D i C također mogli imati protektivnu ulogu. Nedavno je vitamin B12 predložen kao citoprotektor. Interesantno je što su neki od njegovih izvora u prehrani ujedno i najbolji izvori željeza, sugerirajući njegovu upletenost u bioraspoloživost željeza, najvažnijeg pro-kancerogenog nutrijenta.
Trenutni dokazi o utjecaju prehrane i specifičnih nutrijenata na etiologiju i patogenezu CRC-a sugeriraju kako se radi o kompleksnoj interakciji između vremena prolaska hrane kroz probavni trakt, pH stolice, učestalosti konstipacije i intraluminalnoj izloženosti željezu.
Keywords
kolorektalni karcinom; čimbenici rizika; prehrana; nutrijenti; preporuke zasnovane na dokazima
Hrčak ID:
218628
URI
Publication date:
31.12.2018.
Visits: 2.410 *