Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

RAZVOJ VOJNOG OPERATIVNO-TAKTIČKOG ZNAKOVLJA U 20. STOLJEĆU

Blaž Beretin ; Ministarstvo obrane Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 1.942 Kb

str. 65-91

preuzimanja: 2.516

citiraj


Sažetak

Općenito su osmišljavanje i nadogradnja operativno-taktičkog vojnog znakovlja dio razvoja vojne znanosti, a uporaba je najčešće propisana doktrinarnim vojnim publikacijama. Razvoj borbenih sustava, organizacijske strukture postrojbi i doktrina uporabe snaga te kompleksnost planiranja i upravljanja vojnim operacijama uvjetovali su evoluciju znakovlja. Cilj rada je prikazati razvoj znakovlja tijekom 20. stoljeća, uključujući čimbenike koji su najviše utjecali na taj razvoj.
Percepcija bojišta je od presudnog značaja, a ikone, simboli i operativno-taktičko znakovlje predstavljaju glavni alat za predodžbu o snagama u prostoru i cjelokupnoj operativnoj situaciji prikazanoj na zemljovidu. Dobro oblikovano (generirano) znakovlje jasno sugerira značenje i ključnom vojnom osoblju (zapovjednicima) omogućuje brzo shvaćanje značenja znakovlja, „jednim pogledom”. Vojske različitih država su uglavnom preuzimale prihvatljive modele znakovlja. Međutim, najveća potreba za razvojem i usklađivanjem znakovlja pojavila se s formiranjem vojnih saveza zbog uskladbe procedura (interoperabilnosti). Prihvaćena NATO-ova publikacija APP-6A Vojni simboli kopnenih snaga u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve koji su potrebni za sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO-u.

Ključne riječi

operativno-taktički simboli; ikona; simbol; generiranje simbola; operativno-taktičko znakovlje; operativni zemljovid; vojna publikacija

Hrčak ID:

218935

URI

https://hrcak.srce.hr/218935

Datum izdavanja:

28.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.381 *