Medica Jadertina, Vol. 49 No. 1, 2019.
Izvorni znanstveni članak
Tjelesna aktivnost i prehrambene navike radnika različitih zanimanja iz Primorsko-goranske županije
Sandra Pavičić-Žeželj
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju
Gordana Kenđel Jovanović
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka
Jozefina Gavrić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju
Frano Mika
; University of Camerino, Visiting Researcher at Centro di Telemedicina e Telefarmacia, Camerino, Italy
Jelena Ćorluka Lončarić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju
Sažetak
Nepravilna prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti vodeći su čimbenici rizika za razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti u općoj populaciji, ali i kod radne populacije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi navike tjelesne aktivnosti kod 200 radnika u dobi od 20 do 57 godina podijeljenih prema stupnju tjelesne aktivnosti na radnom mjestu, sto radnika sa sjedilačkim zanimanjem i sto radnika na fizički zahtjevnijem radnom mjestu, te procijeniti njihovu kvalitetu prehrane pomoću Indeksa zdrave prehrane. Tijekom zdravstvenih pregleda ispitanicima smo odredili antropometrijske karakteristike, a iz upitnika smo dobili podatke o vrsti i intenzitetu tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme. Prehrambene navike ispitanika odredili smo pomoću upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića a kvalitetu prehrane ocijenili smo pomoću indeksa zdrave prehrane. Ova studija je pokazala da je većina radnika bila vrlo aktivna u slobodno vrijeme, što ukazuje na poboljšanje navika tjelesnih aktivnosti u odnosu na prethodna istraživanja u Hrvatskoj. Mlađi su radnici bili više i intenzivnije tjelesno aktivni. S obzirom na vrstu zanimanja, radnici na fizički zahtjevnijim radnim mjestima proveli su znatno više vremena, te se intenzivnije bavili tjelesnom aktivnošću u slobodno vrijeme, od radnika na sjedilačkim radnim mjestima. Niti jedan ispitanik nije imao "dobru" prehranu, dok je većina radnika trebala “poboljšanje” prehrane (74%). Radno mjesto predstavlja idealno mjesto za promociju zdrave prehrane, jer ljudi provode većinu vremena na poslu. Rezultati istraživanja pokazali su da je potrebno provoditi javnozdravstvene programe pravilne prehrane, kako bi se poboljšalo zdravlje radnika ali i povećala učinkovitost na radnom mjestu.
Ključne riječi
medicina rada; prehrana; radnici; radno mjesto; tjelesna aktivnost
Hrčak ID:
219609
URI
Datum izdavanja:
17.4.2019.
Posjeta: 2.274 *