Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0096

Utjecaj prirodnog propolisa na biokemijske parametre u serumu odbijene prasadi

Ivana Stolić ; Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Gordan Mršić ; The Ministry of the Interior of the Republic of Croatia, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Danijel Špoljarić ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 355 Kb

str. 201-210

preuzimanja: 548

citiraj


Sažetak

Svrha ovoga istraživanja bila je odrediti utjecaj prirodnog propolisa na razvoj odbijene prasadi (križanaca između pasmina švedski landras i jorkšir) praćenjem odabranih biokemijskih parametara (ukupni proteini, albumini, ALP, AST, ALT, GGT, glukoza, urea, kolesterol i trigliceridi). Šezdeset prasadi podijeljeno je u dvije skupine. Prasad u kontrolnoj skupini hranjena je standarnom krmnom smjesom za odbijenu prasad (SKS), dok je standardna krmna smjesa prasadi u eksperimentalnoj skupini svakodnevno bila obogaćena propolisom u količini od 1 g/kg krmne smjese. Obje su skupine hranjene ad libitum. Hranjenje, smrtnost i biokemijski parametri iz seruma praćeni su periodično. Dodatak propolisa nije znatnije utjecao na konačnu masu, ali je smanjio broj proljeva. U odnosu na kontrolnu, u eksperimentalnoj skupini razina ALP-a, GGT-a, uree, kolesterola i triglicerida porasla je, dok se koncentracija albumina smanjila. Istraživanje je pokazalo da propolisom obogaćena hrana pozitivno djeluje na zdravlje, što može dugoročno omogućiti brži rast zdravijih i težih životinja.

Ključne riječi

prasad; prirodni propolis; rast; izoflavonoidi

Hrčak ID:

220026

URI

https://hrcak.srce.hr/220026

Datum izdavanja:

15.4.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.767 *