Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2018.039

Kinetika epoksidirane oleinske kiseline dobivene iz palmina ulja in situ proizvedenom permravljom kiselinom

Mohd Jumain Jalil orcid id orcid.org/0000-0001-5205-4287 ; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malaysia
Mohd Saufi Md Zaini ; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA Cawangan Terengganu, Kampus Bukit Besi, 23 200 Dungun, Terengganu, Malaysia
Aliff Farhan Mohd Yamin ; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malaysia
Siu Hua Chang ; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malaysia
Norhashimah Mora ; School of Technology Industry, Universiti Sains, Malaysia
Abdul Hadi ; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malaysia


Puni tekst: engleski pdf 396 Kb

str. 181-187

preuzimanja: 911

citiraj


Sažetak

Epoksidirana palmina oleinska kiselina često se smatra vrlo vrijednom oleokemijskom tvari zbog širokog raspona industrijskih primjena, uključujući kozmetiku, osobnu njegu i farmaceutske proizvode. U ovoj studiji, oleinska kiselina potekla iz palmina ulja s jodnim brojem 98,99 g/100 g, koja sadrži 75 % oleinske kiseline, 12 % linoleinske kiseline, 6,5 % palmitinske kiseline i 6,5 % stearinske kiseline, epoksidizirana je in situ proizvedenom performičnom kiselinom s vodikovim peroksidom kao donorom kisika i mravljom kiselinom kao aktivnim nosačem kisika u prisutnosti katalitičke količine anorganske kiseline. Konstanta brzine za epoksidaciju oleinske kiseline bila je 1,133 ∙ 10–3 mol–1 s–1, a energija aktivacije 91,12 kJ mol–1 pri temperaturi 75 °C. Termodinamički parametri kao što su entalpija, entropija i slobodna energija aktivacije iznosili su 88,2 kJ mol–1, −67,90 J mol–1 K–1, odnosno 88,36 kJ mol–1. Relativni podatci konverzije pokazali su da je moguće razviti epokside iz lokalnih, prirodnih i obnovljivih izvora kao što je palmino ulje.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

epoksidacija; palmino ulje; kinetička studija; energija aktivacije; oksiran

Hrčak ID:

220141

URI

https://hrcak.srce.hr/220141

Datum izdavanja:

13.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.611 *