Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost

Helga Maškarin Ribarić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci


Puni tekst: hrvatski PDF 1.211 Kb

str. 24-33

preuzimanja: 617

citiraj


Sažetak

U ovom se radu bolovanja, kao oblik apsentizma, promatraju u kontekstu njihova negativnog utjecaja na rezultate poslovanja, s posebnim osvrtom na produktivnost, i to na razini ukupnog gospodarstva te posebno za ugostiteljstvo kao ključni dio turizma koji uvelike „pogoni“ ukupno hrvatsko gospodarstvo. U tu su svrhu analizirani i uspoređeni podaci o bolovanjima na razini Europske unije i Hrvatske, a unutar hrvatskoga gospodarstva posebno su analizirani podaci za ugostiteljstvo. Metodom HCA procijenjeni su gubici produktivnosti zbog bolovanja za hrvatsko gospodarstvo te je provedena usporedba efekata bolovanja na bruto dodanu vrijednost (BDV) između ugostiteljstva i sveukupnoga hrvatskoga gospodarstva. Rezultati analize upućuju na velik negativan utjecaj bolovanja na postignutu produktivnost (1,276 % BDV-a RH), ali i znatno povoljniju situaciju u ugostiteljstvu u odnosu na ukupan prosjek za Hrvatsku.

Ključne riječi

apsentizam; bolovanja, turizam; ugostiteljstvo; gubitak produktivnosti

Hrčak ID:

220759

URI

https://hrcak.srce.hr/220759

Datum izdavanja:

5.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.825 *