Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.21857/mnlqgc0koy
FIJUMANSKI NA TANJURU. Etimološka i leksikološka analizafijumanskoga kulinarskog nazivlja
Nina Spicijarić Paškvan
orcid.org/0000-0001-9833-7936
; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Sažetak
Cilj je u ovome radu popisati te etimološki i leksikološki obraditi lekseme kojima
se imenuju kuhana, tj. termički obrađena jela u fijumanskom idiomu. Budući da se u
kulinarstvu odražava kultura i tradicija određenoga kraja, a jezik je odraz izvanjezične
stvarnosti, polazi se od hipoteze da će u dobivenoj građi biti zastupljeni svi jezični
slojevi prisutni u gradu Rijeci tijekom povijesti. Pritom se misli na slavenski, germanski,
mađarski i romanski sloj. Građa je prikupljena ispitivanjem izvornih govornika uz
pomoć prethodno pripremljenoga upitnika.
Ključne riječi
fijumanski; kuhana jela; kulinarstvo; romanizmi; slavizmi; germanizmi; hungarizmi
Hrčak ID:
220825
URI
Datum izdavanja:
4.6.2019.
Posjeta: 2.446 *