Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21464/mo.26.1.7

Divergentno mišljenje u procesu suvremenoga odgoja i obrazovanja

Sandra Kadum orcid id orcid.org/0000-0002-8441-0896 ; Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 470 Kb

str. 81-98

preuzimanja: 1.817

citiraj


Sažetak

U radu se govori o divergentnom mišljenju kao temeljnoj karakteristici stvaralaštva. Za razliku od konvergentnog mišljenja u kojemu je sve usmjereno ka jednom rješenju, divergentno mišljenje traži najraznovrsnija rješenja razmatrane problemske situacije (problema) i pritom su misli raspršene na vrlo raznolika moguća rješenja. Po svojoj naravi divergentno je mišljenje prevratničko i rušilačko, i kao takvo odstupa od postojećih misaonih pravila i obrazaca, unoseći pritom nered u postojeću misaonu skladnost i red.
Svim učenicima, posebice onima koji mogu i hoće više, onima koji u odnosu prema svojim vršnjacima mnogo toga čine prije, više, brže, uspješnije, bolje i drugačije i koji imaju dosljedno bolja i viša postignuća, u procesu suvremenog odgoja i obrazovanja valja posvetiti posebnu pažnju, što je moguće ostvariti poticanjem divergentnog mišljenja. I stoga se u suvremenom odgoju i obrazovanju, pored znanstveno- konvergentnog oblikovanja mišljenja, mora ostaviti prostora i za divergentno mišljenje.

Ključne riječi

divergentno mišljenje, konvergentno mišljenje, stvaralaštvo, suvremeni proces odgoja i obrazovanja

Hrčak ID:

220878

URI

https://hrcak.srce.hr/220878

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.755 *