Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15644/asc53/2/3
Utjecaj vremena i temperature na ukupni antioksidacijski kapacitet pri čuvanju sline, ukupni oksidacijski status i indeks oksidacijskog stresa
Josi Karla Amadeu
; Poslijediplomski program dentalne medicine, Odjel za dentalnu medicinu Saveznoga sveučilišta u Parani, Curitiba, PR, Brazil
Aline Louise Lemes
; Poslijediplomski program dentalne medicine, Odjel za dentalnu medicinu Saveznoga sveučilišta u Parani, Curitiba, PR, Brazil
Juliana Lucena Schussel
; Poslijediplomski program dentalne medicine, Odjel za dentalnu medicinu Saveznoga sveučilišta u Parani, Curitiba, PR, Brazil; Odjel za dentalnu medicinu, Laboratorij za oralnu biokemiju – LABIO Saveznoga sveučilišta u Parani, Curitiba, PR, Brazil
José Miguel Amenábar
orcid.org/0000-0001-9755-6870
; Poslijediplomski program dentalne medicine, Odjel za dentalnu medicinu Saveznoga sveučilišta u Parani, Curitiba, PR, Brazil; Odjel za dentalnu medicinu, Laboratorij za oralnu biokemiju – LABIO Saveznoga sveučilišta u Parani, Curitiba, PR, Brazil
Sažetak
Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je usporediti utjecaj kratkotrajnog skladištenja sline na dvjema različitim temperaturama na stabilnost ukupnog antioksidacijskog kapaciteta (TAC) i ukupnog oksidacijskog statusa (TOS) te na indeks oksidacijskog stresa (OSI). Materijali i metode: Uzorak sline za ispitivanje prikupljen je od 20 zdravih dobrovoljaca. Alikvot je odabran za trenutačnu analizu, a ostatak je bio pohranjen 120 dana na temperaturama od -20 °C i -80 °C. Analize su obavljene nakon 15, 30, 45, 60, 90 i 120 dana. Određivanje TOS-a i TAC-a provedeno je kolorimetrijskim metodama. Rezultati: Rezultati pokazuju da su se na obje temperature skladištenja mogli očuvati oksidansi i antioksidansi do 60 dana i da su im, u usporedbi sa svježim uzorcima, razine ostale slične. Pri uspoređivanju različitih temperatura skladištenja u svakoj vremenskoj točki, nisu uočene statistički značajne razlike. Naposljetku, OSI je ostao konstantan tijekom skladištenja na objema temperaturama, bez statistički značajnih razlika. Rezultati su izraženi kao srednja vrijednost ± standardna pogreška. Statistička analiza obavljena je analizom varijance (ANOVA) te Bonferronijevim i t-testom. P-vrijednost <0,05 prihvaćena je kao statistički značajna. Zaključak: Obje temperature bile su u stanju održati slične razine TOS-a i TAC-a u uzorcima svježe sline. Zato su pouzdani za procjenu oksidativnog/oksidacijskog stresa do 60 dana.
Ključne riječi
slina; zamrzavanje; antioksidansi; oksidativni stres
Hrčak ID:
220897
URI
Datum izdavanja:
10.6.2019.
Posjeta: 3.042 *