Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu

Tea Bijelić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Dobranić orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Kazazić ; Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska
Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Zvonimir Dumbović ; student doktorskog studija „Veterinarske znanosti“, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Nevio Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 316 Kb

str. 25-29

preuzimanja: 170

citiraj


Sažetak

Yersinia enterocolitica patogena je bakterija od javnozdravstvenog značenja u proizvodnji svinjskog mesa. U radu je istražen potencijal rasta u mljevenom mesu tijekom pohrane na 4 i 10 °C soja Yersinia enterocolitica O:3 izoliranog iz tonzila svinja. Determinirana je pomoću MALDI- TOF masene spektrometrije i inokulirana u svinjsko mljeveno meso u broju 3 log CFU/g. Nakon prvog dana pohrane broj patogena u uzorcima mljevenog mesa na 4 °C bio je veći za 0,4 log, a na 10 °C za 1,2 log (P<0,05). Drugoga dana pohrane na 4 °C broj je rastao za dodatnih 0,7 log, a na 10 °C za 1,71 log (P<0,05). Zadnjeg dana pohrane broj Y. enterocolitica bio je u mljevenom mesu na 4 °C 2,72 log veći u odnosu na početni broj, a na 10 °C konačni broj je bio
veći za 4,46 log u odnosu na inicijalnu populaciju. Rezultati ukazuju na važnost provođenja dobre higijenske prakse u klaoničkoj obradi i proizvodnji mljevenog mesa, budući da se hlađenjem na navedenim temperaturama ne sprječava rast patogene Y. enterocolitica.

Ključne riječi

Yersinia enterocolitica; MALDI-TOF MS; svinjsko mljeveno meso; hlađenje; potencijal rasta

Hrčak ID:

221492

URI

https://hrcak.srce.hr/221492

Datum izdavanja:

21.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 655 *