Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/9e31lhnk3m

Vađenje i uklanjanje podrtina i potonulih stvari prema Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika iz 2018.

Vesna Skorupan Wolff orcid id orcid.org/0000-0002-1591-7247 ; Jadranski zavod HAZU, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 562 Kb

str. 209-254

preuzimanja: 649

citiraj


Sažetak

Novelom PZ-a iz 2013. godine sustavno i cjelovito uređeni su instituti vađenja i uklanjanja podrtina i potonulih stvari. Primjenom zakonskih odredbi u petogodišnjoj praksi određena zakonska rješenja pokazala su se manjkavima, a neka neodgovarajućima. Pored toga, nakon što je Hrvatska postala stranka WRC-a potrebno je provesti cjelovitu implementaciju WRC-a u PZ. Zbog tih razloga pristupilo se izradi prijedloga izmjena i dopuna glave VI. dijela VIII. PZ-a koja normira vađenje i uklanjanje podrtina i potonulih stvari. Cilj ovog rada je prikazati i obrazložiti predložene izmjene i dopune PZ-a koje se odnose na institute vađenja i uklanjanja podrtina i potonulih stvari te uz svaku objasniti njezin cilj i učinak. Prije analize svakog pojedinog prijedloga izmjene i dopune tumače se zakonska rješenja za taj institut ili pravno pitanje de lege lata te se ukazuje na razloge zbog kojih je potrebno derogirati ili novelirati određenu zakonsku odredbu. Autorica zaključuje da novi zakonski prijedlozi predstavljaju unaprjeđenje postojećih zakonskih rješenja. Smatra da će novelirane odredbe kada stupe na snagu pružati odgovarajući pravni okvir za učinkovitije postupanje s podrtinama i potonulim stvarima te plovnim objektima ostavljenima na kopnenom dijelu pomorskog dobra.

Ključne riječi

Pomorski zakonik RH; Međunarodna konvencija o uklanjanju podrtina, Nairobi, 2007. (WRC); uklanjanje; vađenje; podrtina; potonula stvar

Hrčak ID:

222271

URI

https://hrcak.srce.hr/222271

Datum izdavanja:

28.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.321 *