Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001
Sadržaj željeza u voću, povrću, ljekovitom bilju i začinima s tržišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Mersa Bukva
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Delila Kapo
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nudžeima Huseinbašić
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sabina Gojak-Salimović
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Jasna Huremović
orcid.org/0000-0003-2777-0446
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Anemija zbog nedostatka željeza, jedan je od glavnih zdravstvenih problema, a utječe na kognitivne sposobnosti, fizički kapacitet, imunološki status i reproduktivnu sposobnost. Utvrđen je sadržaj željeza u ukupno 35 uzoraka hrane (voće, povrće, ljekovito bilje i začini) s tržišta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Sadržaj željeza u voću i povrću određen je FAAS spektrometrijom, a u uzorcima ljekovitog bilja i začina UV/Vis spektrofotometrijom. Utvrđen je sljedeći sadržaj: voće (2,91 – 39,27 mg kg–1), povrće (6,33 – 107 mg kg–1), ljekovito bilje (135 – 962 mg kg–1) i začini (59,00 – 918 mg kg–1). Također su izračunati dnevni unosi za različite uzorke biljnog materijala. Prema koncentracijama željeza uzorci su raspoređeni u sljedećim serijama: ljekovito bilje > začini > povrće > voće. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su s prethodno objavljenim podatcima. Dobivene vrijednosti nalaze se u području literaturnih podataka. Sadržaj željeza i čimbenici koji povećavaju njegovu bioraspoloživost mogu pomoći u odabiru odgovarajuće hrane za svakodnevnu prehranu.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
željezo; voće; povrće; ljekovito bilje; začini; FAAS, UV/Vis
Hrčak ID:
222486
URI
Datum izdavanja:
30.7.2019.
Posjeta: 2.855 *