Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001

Sadržaj željeza u voću, povrću, ljekovitom bilju i začinima s tržišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Mersa Bukva ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Delila Kapo ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nudžeima Huseinbašić ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sabina Gojak-Salimović ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Jasna Huremović orcid id orcid.org/0000-0003-2777-0446 ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 280 Kb

str. 281-287

preuzimanja: 1.378

citiraj


Sažetak

Anemija zbog nedostatka željeza, jedan je od glavnih zdravstvenih problema, a utječe na kognitivne sposobnosti, fizički kapacitet, imunološki status i reproduktivnu sposobnost. Utvrđen je sadržaj željeza u ukupno 35 uzoraka hrane (voće, povrće, ljekovito bilje i začini) s tržišta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Sadržaj željeza u voću i povrću određen je FAAS spektrometrijom, a u uzorcima ljekovitog bilja i začina UV/Vis spektrofotometrijom. Utvrđen je sljedeći sadržaj: voće (2,91 – 39,27 mg kg–1), povrće (6,33 – 107 mg kg–1), ljekovito bilje (135 – 962 mg kg–1) i začini (59,00 – 918 mg kg–1). Također su izračunati dnevni unosi za različite uzorke biljnog materijala. Prema koncentracijama željeza uzorci su raspoređeni u sljedećim serijama: ljekovito bilje > začini > povrće > voće. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su s prethodno objavljenim podatcima. Dobivene vrijednosti nalaze se u području literaturnih podataka. Sadržaj željeza i čimbenici koji povećavaju njegovu bioraspoloživost mogu pomoći u odabiru odgovarajuće hrane za svakodnevnu prehranu.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

željezo; voće; povrće; ljekovito bilje; začini; FAAS, UV/Vis

Hrčak ID:

222486

URI

https://hrcak.srce.hr/222486

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.855 *