GLASILO FUTURE, Vol. 2 No. 1-2, 2019.
Stručni rad
https://doi.org/10.32779/gf.2.1-2.5
Poljički soparnik
Mladenka Šarolić
orcid.org/0000-0001-7168-5850
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Josip Roguljić
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Emilija Friganović
orcid.org/0000-0001-6871-6716
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Žana Delić
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Boris Dorbić
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Marina Torić
; Poljoprivredna zadruga Primošten Burni
Sažetak
U današnjem vremenu brzog razvoja te gotovo svakodnevnih promjena i napretka stari običaji i tradicijske vrijednosti padaju u zaborav te se javlja potreba za zaštitom tradicijske i nematerijalne kulturne baštine. Turizam u našem kraju kontinuirano napreduje i postaje glavnim motorom našeg gospodarstva. Cilj ovog rada je predstaviti vrijedan tradicijski hrvatski prehrambeni proizvod – Poljički soparnik, pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog ulja, češnjaka, soli i vode. U prošlosti je soparnik bio jedno od osnovnih jela i poznat samo u krajevima Poljica, a danas kao zaštićen proizvod svjedoči o nekadašnjem načinu života na selu te uopće o kulturi stola kao neizostavnom dijelu ukupne nacionalne kulture. Od proizvoda za siromašne postao je prepoznatljivi brend, te se nudi na svim kulturnim ili gastronomskim događanjima širom Dalmacije i Lijepe naše.
Ključne riječi
poljički soparnik; tradicijski proizvodi; kvaliteta; zaštita
Hrčak ID:
223111
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 2.261 *