Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21860/j.10.1.4

Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s teškoćama u razvoju prilikom traženja socijalno-stručne pomoći

Nataša Vlah orcid id orcid.org/0000-0003-3965-0927 ; Učiteljski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska.
Martina Ferić ; Laboratorij za prevencijska istraživanja (PrevLab), Odsjek za poremećaje u ponašanju, Edukacijskorehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska.
Anela Raguz ; Osnovna škola „Mladost“ Lekenik, Lekenik, Hrvatska.


Puni tekst: hrvatski pdf 176 Kb

str. 75-97

preuzimanja: 1.744

citiraj


Sažetak

Temeljni cilj rada bio je ispitati koliko su roditelji djece s teškoćama u razvoju spremni potražiti socijalno-stručnu pomoć. Prvi specifični cilj bio je utvrditi na koji su način uvjerenja (nepovjerenje, spremnost i nelagoda u traženju socijalno-stručne pomoći) roditelja djece s teškoćama u razvoju o budućem traženju socijalno-stručne pomoći povezana s procijenjenom prethodnom učestalosti dobivene socijalno-stručne podrške i zadovoljstvom prethodno dobivene socijalno-stručne podrške. Drugi specifični cilj je analizirati navedene varijable u odnosu na neka sociodemografska obilježja roditelja i djece (mjesto stanovanja i dob djeteta). Ispitivana su uvjerenja o traženju stručne pomoći te procjena učestalosti i zadovoljstva dobivenom stručnom podrškom kod 102 roditelja djece s teškoćama u razvoju dobi do 15 godina korisnika osam udruga i/ili institucija u kojima su uključeni u odgojno-obrazovni i socijalizacijsko-rehabilitacijski tretman. U trenutku ispitivanja živjeli su u seoskim i urbanim sredinama na području gradova i okolice gradova Rijeke i Vinkovaca. Ukupno su sudjelovale 73 (71.6 %) majke (Mdob = 40.14) i 29 (28.4 %) očeva (Mdob = 41.52).
Procijenjena učestalost dobivene socijalno-stručne pomoći i procijenjeno zadovoljstvo dobivenom socijalno-stručnom pomoći su negativno povezani s većim nepovjerenjem prema traženju socijalno-stručne pomoći. Što su djeca starija, to se kod roditelja uočava manje spremnosti za traženje socijalno-stručne pomoći i više nepovjerenja u traženju stručne pomoći. Usporedbom roditelja u Vinkovcima i Rijeci, kao i usporedbom roditelja koji žive u gradu i roditelja koji žive na selu, utvrđeno je da roditelji koji žive u Vinkovcima, kao i roditelji koji žive na selu, iskazuju značajno veću nelagodu u traženju socijalno-stručne
pomoći. Autorice se nadaju da rezultati mogu pomoći u budućim istraživanjima teme, kao i
u unapređivanju sustavnog pružanja stručne pomoći i podrške obiteljima djece s teškoćama
u razvoju. Smatraju da je rad važan u unaprjeđivanju kvalitete socijalno-stručne podrške i
pomoći obiteljima djece s teškoćama u razvoju jer ukazuje na teorijski interpretirano nisku
roditeljsku procjenu učestalosti i kvalitete dobivene stručne pomoći.

Ključne riječi

djeca s teškoćama u razvoju; podrška roditeljima; selo; stručna pomoć; regionalne razlike;

Hrčak ID:

223333

URI

https://hrcak.srce.hr/223333

Datum izdavanja:

1.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.104 *