Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20471/acc.2019.58.s1.02

Komparacija efekta blokade pleksus brahijalisa supraklavikularnim i aksilarnim pristupom - naša iskustva

Ismet Suljević ; University Clinical center Sarajevo, Clinic for anesthesiology and resuscitation, Bosnia and Herzegovina
Omer Suljević ; Medical Faculty of Univesity in Sarajevo, Bosnia i Herzegovina
Maida Turan ; Achibadem Office in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amela Grbo ; University Clinical center Sarajevo, Clinic for anesthesiology and resuscitation, Bosnia and Herzegovina
Ismana Šurković ; University Clinical center Sarajevo, Department for Endocrinology, diabetes and metabolic diseases, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 215 Kb

str. 18-22

preuzimanja: 493

citiraj


Sažetak

Uvod. Blok pleksus brahijalisa (BPB) je često primjenjivana metoda u regionalnoj anesteziji koji se može izvesti na nekoliko načina i lokacija. Uspješno izveden daje dobru anesteziju i analgeziju za operativne zahvate na ruci u trajanju od nekoliko sati. Može se izvoditi tehnikom izazivanja parestezije ili pomoću ultrazvuka koji je gotovo potisnuo staru konvencionalnu tehniku omogućujući vizualizaciju izvedbe blokade.
Cilj. U radu nastojimo pokazati na našem uzorku koja je od dvaju lokacija blokada povoljnija za pacijenta, odnosno koja daje veći procenat uspješnosti ili bolju senzomotornu blokadu.
Metode. Studija je retrospektivna i obuhvatila je 40 pacijenata oba spola, operisanih na Klinici za traumatologiju i Klinici za plastičnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu u periodu 30.08. 1993 do 30.08 1994. godine. Pacijenti su podijeljeni u dvije grupe. Grupa I su pacijenti koji su imali aksilarni pristup pleksus brahialisu (n-21) ASA I-II skora. Grupa II su pacijenti koji su imali supraklavikularni pristup pleksus brahialisu (n-19) ASA I-II skora. Svi pacijenti su primili 0,5 ml/kg Bupivacaina 0,5%. U studiji smo analizirali spol, dob, trajanje postupka blokade, komplikacije. Analgezija i motorni blok procijenjivan je 20 minuta nakon injekcije lokalnog anestetika. Kompletan blok je definiran kao analgezija u svim dermatomima (C5-Th1) 20 minuta nakon injekcije.
Rezultati. U Grupi I je bilo 20 pacijenata muškog spola i 1 pacijent ženskog spola. U Grupi II je bilo 17 pacijenata muškog spola i 2 pacijenta ženskog spola. Supraklavikularni blok omogućio je potpunu blokadu u 18 bolesnika (95,23%), a aksilarni pristup imao je uspješnu blokadu kod 17 bolesnika (80,95%). U obje skupine odgovarajući motorni blok bio je sličan. Vrijeme postupka je bilo brže u supraklavikularnom pristupu. Početak motornog bloka bio je sličan u obje skupine. Nije bilo značajnih komplikacija u obje skupine.
Zaključak. Što se tiče kliničke učinkovitosti, oba pristupa za blokiranje brahijalnog pleksusa osigurala su dobar motorički blok, anesteziju i analgeziju za operaciju podlaktice ili šake. Supraklavikularni pristup se pokazao kao klinički povoljniji.

Ključne riječi

aksilarni blok; regionalna anestezija; bupivakain

Hrčak ID:

224143

URI

https://hrcak.srce.hr/224143

Datum izdavanja:

1.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.701 *