Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Relacije između školskog uspjeha i stavova o sukobima

Snježana Dautović ; Prva osnovna škola Dugave, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 89 Kb

str. 107-117

preuzimanja: 1.330

citiraj


Sažetak

Autorica prezentira rezultate empirijskog istraživanja relacija
između općeg školskog uspjeha učenika jedne zagrebačke osnovne škole i njihovih stavova o pet uobičajenih obrazaca ponašanja u socijalnim sukobima. Polazi od hipoteze prema kojoj su uspješnijim učenicima bliski stavovi o poželjnom kompromisnom i suradničkom modelu, dok su manje uspješnim i neuspješnim učenicima bliski stavovi o poželjnom modelu čekanja, «krpanja» i pobjeđivanja.
Na uzorku od 276 učenika, statističkom obradom podataka uz pomoć hikvadrat testa na razini značajnosti od 5% dobiva rezultate prema kojima su manje uspješnim i neuspješnim učenicima bliski stavovi o poželjnom čekanju, «krpanju» i pobjeđivanju, dok su kompromis i suradnja obrasci svojstveni uspješnijim učenicima. Objašnjenje dobivenih rezultata vezanih za učenike sa slabijim školskim
uspjehom autorica nalazi ponajviše u zatvorenom krugu: slabiji školski uspjeh – slabija motiviranost za poduzimanje napora u razrješavanju sukoba – slabiji školski uspjeh. Osim toga zagovara i potrebu sustavne edukacije osobito manje uspješnih učenika o poželjnim obrascima ponašanja u socijalnim sukobima.

Ključne riječi

učenici osnovne škole; školski uspjeh; ocjenjivanje; obrazac ponašanja; socijalni sukob

Hrčak ID:

20829

URI

https://hrcak.srce.hr/20829

Datum izdavanja:

13.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.822 *