Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mikrobiološka kakvoća svježeg kravljeg sira u prodaji na gradskim tržnicama Sarajeva i Zagreba

Viktor Landeka ; Federal Institute of Agriculture Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Mufida Aljičević ; Institute of Microbiology, Faculty of Medicine, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ana Sesar ; Federal Agro-Mediterranean Institute, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Lidija Kozačinski ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 405 Kb

str. 435-443

preuzimanja: 230

citiraj


Sažetak

U radu je usporedno istražena higijenska ispravnost svježih kravljih sireva proizvedenih u okolici Zagreba i Sarajeva koji se nalaze u prodaji na gradskim tržnicama. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 60 uzoraka svježeg sira uzorkovanih s najfrekventnijih tržnica u oba grada tijekom jedne godine. Ispitivanjem mikrobiološke kakvoće svježeg sira u oba grada nije utvrđeno prisustvo bakterija Salmonella spp. i Listeria monocytogenes. Od ukupno 60 analiziranih uzoraka svježeg kravljeg sira, deset uzoraka ili 15 % nije zadovoljilo mikrobiološke kriterije zbog prisustva bakterije Escherichia coli u osam uzoraka sira (n=30) sa zagrebačkih tržnica (26,6 %), odnosno koagulaza pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus) u jednom uzorku sira (n=30) uzorkovanih sa sarajev- skih tržnica (6,6 %). Rezultati mikrobiološke pretrage ukazuju na potrebu poboljšanja higijene proizvodnje sira.

Ključne riječi

mikrobiološka kakvoća, svježi kravlji sir, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Zagreb, Sarajevo

Hrčak ID:

225785

URI

https://hrcak.srce.hr/225785

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 956 *