Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.15836/ccar2019.194

Važnost indeksa omjera prosječne promjene arterijskoga tlaka i njegove standardne devijacije pri liječenju hipertenzije

Rok Accetto ; Združenje za hipertenzijo, Slovensko zdravniško društvo, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 337 Kb

str. 194-197

preuzimanja: 301

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 337 Kb

str. 194-197

preuzimanja: 204

citiraj


Sažetak

Prosječni arterijski tlak (AT) mjeren u liječničkoj ordinaciji zlatni je standard za dijagnosticiranje i liječenje arterijske hipertenzije. Međutim, AT se tijekom dana mijenja pa izmjerena vrijednost ne odražava uvijek stvarni tlak. Stoga je također važno mjeriti i varijabilnost AT-a, koja je povezana s većom učestalošću kardiovaskularnih događaja, smrti i oštećenja ciljnih organa. Liječenje mora biti usmjereno ne samo na smanjenje 24-satnog prosječnog AT-a nego i na normalizaciju varijabilnosti AT-a tijekom dana i noći. Utvrđeno je da smanjenje prosječnog AT-a uzrokuje proporcionalno smanjenje njegove varijabilnosti, pa zbog toga za kontrolu hipertenzije može biti korisna primjena dugodjelujućih lijekova. Metoda 24-satnoga kontinuiranoga mjerenja arterijskog tlaka nudi nekoliko prednosti, poput pružanja informacija o maksimalnom učinku i trajanju učinka lijekova protiv hipertenzije, kao i omogućivanja izračuna indeksa omjera prosječne promjene AT-a i njegove standardne devijacije. Metaanaliza ispitivanja pokazala je da između antihipertenziva postoje različiti učinci i indeksi
omjera promjene AT-a i njegove standardne devijacije. Indeks omjera prosječne promjene AT-a i njegove standardne devijacije bio je viši za kombinirane lijekove i lijekove u većim dozama. Za lijekove s višim indeksom omjera prosječne promjene AT-a i njegove standardne devijacije dokazano je da su superiorni u pružanju kardiovaskularne zaštite i u prevenciji oštećenja ciljnih organa.

Ključne riječi

varijabilnost arterijskoga tlaka; 24-satno kontinuirano mjerenje arterijskoga tlaka; indeks omjera prosječne promjene arterijskoga tlaka i njegove standardne devijacije; kardiovaskularna zaštita.

Hrčak ID:

226614

URI

https://hrcak.srce.hr/226614

Datum izdavanja:

17.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.445 *