Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Istraživanje jame Bezdan - Konavle 2017

Željka Janjanin ; Speleološki odsjek HPD Sniježnica, Dubrovnik


Puni tekst: hrvatski pdf 3.999 Kb

str. 21-25

preuzimanja: 282

citiraj


Sažetak

Jama Bezdan u mjestu Vignji u Konavlima, udaljena 30km od Dubrovnika, koristila se nekoliko godina unazad za speleološke škole SO HPD Sniježnice i HGSS aktivnosti , a izrada topografskog nacrta planirala se s novom generacijom speleo crtača SO Sniježnice, stoga je dubina i dužina jame ostala godinama nepoznata. Ulaz u jamu je na 174mnv. Kamp „Jama Bezdan“ bio je smješten u adrenalinskom parku Cadmos Village, vlasnika Gorana Jerkovića (Gogija) i Zorana Ateljevića (Dunda), koji su ujedno članovi i osnivači HPD Sniježnice. Pristup do jame od kampa bio je 5 minuta autom i 7 minuta hoda..
Sve ukupno kroz kamp prošlo je 35 ljudi, od toga 27 speleologa, a ostali bili su planinari iz HPD Sniježnica i PK Subra iz Herceg Novog. U istraživanjima sudjelovali su speleolozi iz SO Ante Bedalov, SO PDS Velebit, SO Mosor, SO Imber, Osmica, SK Ozren Lukić, HBSD, Breganja i SO Sniježnica.
Jama od 140m ugodno je iznenadila sve prisutne speleologe svojom veličinom, ljepotom i poslom kojeg nam je zadala u tri dana istraživanja. Posla u jami ima i dalje za članove SO Sniježnica kojima je ova organizacija speleološkog kampa dala određeno iskustvo za buduće speleološke pothvate i istraživanja.Možemo zaključiti da je 2017.g. bila godina speleologije Dubrovačko-neretvanske županije.

Ključne riječi

Bezdan; Vignje; Konavle; Dubrovačko primorje; Speleologija

Hrčak ID:

227265

URI

https://hrcak.srce.hr/227265

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Posjeta: 791 *